Hlavní obsah

Nová metoda platby: Za zboží z e-shopu bude možné zaplatit až po vyzkoušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku začíná fungovat nová on-line platební metoda Twisto.cz, která rozšiřuje možnosti dobírky. Služba českým zákazníkům e-shopů nabízí čtrnáctidenní odloženou splatnost, ve které může zákazník zboží v hodnotě do tří tisíc korun vyzkoušet a vrátit v případě nespokojenosti.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Na projektu se podílejí investiční firmy Miton a Enern. „Naše služba je pro zákazníka maximálně bezpečná a jednoduchá. Při použití služby 'zaplať po vyzkoušení' nemusí zákazník vyplňovat žádné žádosti a formuláře nebo citlivé údaje z platební karty. Využití je jednoduché a stačí k němu jedno kliknutí," uvedl zakladatel služby Michal Šmída.

Zákon už nyní umožňuje nakupujícím na internetu odstoupit od smlouvy bez udání důvodu do čtrnácti dnů od dodání zboží, přičemž obchodník to musí akceptovat. Zákon tak zohledňuje skutečnost, že spotřebitel si kupuje zboží na dálku a nemůže si ho předem pořádně prohlédnout. Často ale potom musí na vrácení peněz od obchodníka delší dobu čekat.

Funguje už v zahraničí

Twisto.cz zaplatí e-shopu ihned. Pokud je zákazník se zbožím spokojený, zaplatí ho do 14 dnů od doručení na účet Twisto.cz. Fixní poplatek za využití služby je 39 korun, tedy ekvivalent dobírky.

Nová služba ale bude dostupná pouze pro nákupy do zhruba tří tisíc korun, jak Novinkám.cz sdělili její provozovatelé. Co se týče možnosti zaplacení vyšších částek, bude obecně záležet i na tom, jak často bude zákazník službu využívat.

Podle Šmídy služba vychází z obav Čechů a internetových nákupních mýtů. „Nejčastěji Čechům vadí, že si zboží nemohou takzvaně osahat a nejsou si jisti, zda si vybrali například u oblečení správnou velikost. V druhé řadě řeší, že na vrácení peněz musí čekat někdy až 30 dnů. Chceme, aby se lidé pří nákupu online cítili jako v reálném obchodě,“ dodal Šmída.

V momentě objednávky Twisto.cz zašle e-shopu peníze a ten zboží okamžitě expeduje. Služba vychází ze zahraničního modelu Klarna.com, který vznikl v roce 2005 a který nyní spolupracuje s 15 000 e-shopy. Například ve Švédsku se Klarna na objednávkách z e-shopů podílí třiceti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám