Hlavní obsah

Finanční rukojmí. Děti se upíší operátorům nebo fitku a rodiče musí platit

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rodiče náctiletých dětí se často ocitají v pozici finančních rukojmích. Ratolesti jsou už částečně právně způsobilé, a tak se mohou bez vědomí otce či matky upsat k vysokým platbám za nejrůznější služby, byť k tomu nemají dostatečný vlastní příjem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Závazky, nejčastěji vůči mobilnímu operátorovi nebo k placení členských příspěvků do klubových posiloven, bývají obvykle na rok až dva. Vypovědět je přitom rozhodně není snadné. Většina sporů skončí ve správním řízení či u soudů, přičemž ani ty nerozhodují plošně a předvídatelně, ale případ od případu.

„Zastupoval jsem patnáctiletého, který se zavázal operátorovi, a rodiče to odmítali hradit. Operátorovi jsem oponoval, že nezletilý nemůže být brán k zodpovědnosti proto, že neplatil poplatky, k nimž se zavázal, jelikož není výdělečně činný a nepobírá ani kapesné jako učeň,“ popsal Právu advokát Miloš Vašenda.

Podle něho měl dealer operátora ke smlouvě žádat podpis zákonného zástupce. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který rozhoduje spory s mobilními operátory, tyto argumenty uznal a mladíka s jeho rodiči z do té doby dlužných poplatků vyvázal.

Táto, překvapení!

„Kolega právník měl ale na stole obdobný případ a jemu to už neuznali. Je mnoho okolností, které mohou být pro i proti,“ dodal advokát Miloš Vašenda.

„Mám šestnáctiletého syna. Bez našeho vědomí se zavázal k ročnímu členství v nějakém fitness, což je samozřejmě spojeno s pravidelnou měsíční úhradou. A za rok je to už pěkný ranec peněz. Chci to vypovědět, ale asi to nepůjde,“ řekl Právu pětačtyřicetiletý čtenář z Prahy. Další z právě se rodících případů, který nejspíš bude pokračovat tak, že buď se otec smíří s placením poplatků, nebo se bude muset soudit o platnost smlouvy, a to s dost nejistým výsledkem.

Takových nerozvážných nezletilců, kteří chtějí sice na sobě makat, ale neprobrali to s rodiči, zda na to ve svých rozpočtech mají peníze, je více, neboť fitness kluby bojují o každého zákazníka, který by se jim upsal aspoň na rok. Doslova den co den loví lidi na ulicích, sbírají telefonní čísla a pak velmi ochotně sjednávají hodinku cvičení s trenérem zdarma. Ne všechny kluby pak vyžadují od nezletilých souhlas některého z rodičů.

Anketa

Měl by být při podpisu smlouvy s nezletilým nutný i podpis jeho zákonného zástupce?
ano
98,2 %
ne
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16050 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám