Hlavní obsah

Paušály za energie zdražují, rodiny na nich platí tisíce ročně

Právo, Martin Procházka

Lidé, kterým v poslední době dodavatelé elektřiny nebo plynu slibují, že sníží ceny, a rodiny tak ušetří, mohou být při bližším zkoumání faktury překvapeni výší měsíčního paušálu, který platí. Slibovaná sleva se totiž týká pouze silové elektřiny nebo plynu jako komodity, ale například už ne stálých měsíčních plateb. Ty jsou totiž již tak vysoké, že i u nízkých spotřeb za ně může zákazník odebírající elektřinu a plyn ročně zaplatit i tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Měsíční paušály za pár let podražily na dvojnásobek. Ilustrační foto.

Článek

Při pohledu na faktury za energie v několika posledních letech tak člověka napadá, zda dodavatelé energií nekompenzují své klesající příjmy v důsledku šetření energií v domácnostech či případného mírného zlevnění komodit zdražením stálých plateb.

Nejvíc jsou zasaženi lidé s nízkou spotřebou

Výhodou těchto plateb pro dodavatele je bezesporu to, že je zákazník musí platit, i když v daném období elektřinu nebo plyn vůbec nevyužívá. To je typický případ chatařů, kteří musí v součtu i stokorunové částky měsíčně platit třeba i v zimních měsících, kdy na chatu vůbec nejezdí, nebo těch, kteří plynem pouze topí a v létě jej tak vůbec nepoužívají, a přesto platí stálou měsíční platbu.

Nejvíce přitom pocítí váhu stálých plateb na svých peněženkách právě ti, kteří chtějí ušetřit a spotřebu tak co nejvíce omezují.

Například pro domácnosti, které plynem pouze vaří, představují stálé platby více než třetinu toho, co za celý rok za plyn zaplatí. Při vyšších spotřebách stálá platba u plynu roste, ale zdaleka ne proporcionálně se spotřebovaným množstvím plynu.

Podobné je to u elektřiny, kde je základní stálý měsíční poplatek pro všechny stejný a připočítává se k němu další pravidelná platba podle hodnoty hlavního jističe. Pro ty, kdo odebírají jen malé množství proudu ročně, se stálé měsíční platby na celkové faktuře podílejí i čtvrtinou.

U plynu za čtyři roky nárůst i o 100 procent

Růst výše stálých měsíčních plateb byl v posledních letech velmi rychlý. Zatímco ještě v roce 2009 se například u E. ON platilo při ročním odběru kolem 80 kubíků plynu 74,50 Kč měsíčně, o rok později to už bylo téměř sto korun a nyní je to u programu Standard plyn asi 102 korun.

Pražská plynárenská u malého odběru ještě v roce 2009 účtovala necelých 57 Kč měsíčně. Nyní to je už přes 109 korun, tedy téměř dvojnásobek. Lidé tak ročně jen na stálých platbách platí proti roku 2009 o 626 korun více.

Podobně RWE ve východních Čechách v roce 2009 účtoval stálou měsíční platbu u nízkých odběrů ve výši asi 54 korun, letos to je již téměř sto korun, tedy rovněž skoro dvojnásobek.

Značné nárůsty stálých plateb zaznamenali i odběratelé elektřiny. Zatímco v roce 2008 platili u PRE s jističem 1x 20A měsíčně 52,40 Kč, letos už téměř 103 Kč. To je za pět let nárůst téměř o sto procent. ČEZ u programu Comfort a stejného jističe za pět let zdražil měsíční poplatek o 13 Kč, u E:ON se ceny zvýšily o desetikorunu měsíčně.

Nabídky jednotlivých dodavatelů energií si lze porovnat například zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám