Hlavní obsah

V cizině na dovolené plaťte kartou, na bankomaty zapomeňte, radí experti

Právo, Novinky, Jakub Kynčl, Jakub Svoboda

Blíží se čas dovolených a s ním i každoroční dilema, kdy a kde nakoupit valuty, nebo zda si v cizině vystačíte jen s platební kartou. Cestovní šeky nejsou přinejmenším v Evropě použitelnou alternativou, a tak volba zůstává mezi cizí měnou a platebními kartami.

Foto: Profimedia.cz

Bankomaty v New Yorku. Ilustrační foto

Článek

Kebab ve stánku kartou zaplatíte jen těžko. A přesně na podobné menší výdaje na místech, kde přijímání platební karty není samozřejmostí, je hotovost v požadované měně nenahraditelná. Pak se nabízí otázka, zda vyměnit peníze ještě před odjezdem do zahraničí, nebo zda si vybrat z karty hotovost na místě.

Většina expertů se shoduje, že do ciziny se vyplatí předem nakoupit z bezpečnostních i praktických důvodů jen přiměřenou část valut. Zároveň je však nutné mít na paměti, že poplatky za výběry kartou z bankomatu v cizině se běžně pohybují kolem 100 Kč za každý výběr, plus vaše banka vám zpravidla strhne 0,5 až 1 % z vybírané částky.

Platební karta má při placení v zahraničí v porovnání s platbou hotovostí obecně řadu výhod. „Je to pohodlnější, protože si nemusíme cizí měnu směňovat, i výhodnější, protože za zboží a služby platíme ve výhodnějším směnném kurzu, než kdybychom si měnili peníze ve směnárně,“ řekl Právu produktový manažer portálu Sfinance.cz Martin Špaček.

Poplatky za výběry hotovosti z bankomatu v zahraničí
Česká spořitelnaVýběr z bankomatu banky finanční skupiny Erste Group (Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko, Srbsko, Rumunsko, Ukrajina, Moldavsko, Černá Hora, Makedonie, Bosna a Hercegovina) debetní kartou zpoplatněn sumou 6 Kč, kreditní kartou 19 Kč. Výběr jakoukoliv kartou z jiného bankomatu v zahraničí pak přijde na 125 Kč.
ČSOBZahraniční výběr z bankomatu debetní kartou přijde klienta na 80 Kč 0,5 % z vybírané sumy. Pokud jde o výběry kreditní kartou, zaplatí klient také 80 Kč, navíc mu ale zmizí 1,5 % z vybírané sumy. Jediná výjimka je na Slovensku. Pokud tam klient najde bankomat ČSOB, zaplatí za výběr debetní i kreditní kartou jen 6 Kč. Výběry v zahraničí Era platební kartou (Poštovní Spořitelna) vyjdou na 80 Kč 0,5 % z částky, výjimku opět tvoří slovenské bankomaty ČSOB, kde je poplatek jen 5 Kč. Horší už to je s Era kreditní kartou, kde i na slovenských bankomatech ČSOB musíte k pětikoruně přidat 1,5 % z vybírané sumy. Kdekoliv jinde pak platíte 80 Kč a navrch ještě 1,5 % z výběru.
Komerční bankaU standardních debetních i kreditních karet poplatek činí 1 % z vybírané částky, minimálně však 100 Kč. U embosované studentské G2 karty je jeden výběr měsíčně zdarma.
UniCredit BankVýběry debetní kartou v bankomatech UniCredit Bank jsou pro klienty zdarma. V ostatních bankomatech stojí výběr 100 Kč 0,5 % z vybírané částky, ať vybíráte peníze debetní nebo kreditní kartou.
RaiffeisenbankVýběry debetními kartami má Raiffeisenbank v rámci eKonta ze všech bankomatů po celém světě neomezeně zdarma. U kreditních karet pak využívá společnost přímo základní směnný kurz MasterCardu. Banka navíc klientům z každé transakce vrací 2 %. Výběr z bankomatu kreditní kartou pak stojí 100 Kč 1 % z vybírané částky. U některých starších účtů, které už banka nějaký čas nenabízí, je poplatek 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky.
GE Money BankVýběr z bankomatu debetní kartou GE Money v zahraničí vyjde na 100 Kč 0,5 % z požadované sumy. Výjimkou je debetní karta MasterCard Gold spojená s účtem Genius Gold. Tam je tento typ transakce již v ceně účtu. Za výběr kreditní kartou mimo ČR si pak banka účtuje 100 Kč 1 % z vybírané sumy.
mBankPokud klient v zahraničí vybírá debetní kartou sumu v přepočtu vyšší než 2500 Kč, neplatí žádný poplatek. V případě menšího výběru hradí 35 Kč. Každý výběr z kreditní karty mBank v zahraničí je pak zpoplatněn sumou 49 Kč.
Fio bankaVýběr kartami Fio banky z bankomatů v zahraničí stojí 80 Kč 0,5 % vybírané částky.
Equa BankKlienti platí za výběr z libovolného bankomatu v zahraničí 9 Kč.
Air BankVelký tarif s měsíčním poplatkem 100 Kč má všechny výběry z bankomatů v zemích EU i Chorvatsku zdarma. U bezplatného Malého tarifu zaplatí klient za jeden výběr 25 Kč. Klient si však může mezi oběma tarify libovolně přepínat, s platností od začátku následujícího měsíce. Výběr z bankomatu v zemích mimo Evropskou unii a Chorvatsko stojí u obou tarifů shodně 100 Kč.
Zuno bankaKlienti platí za každý výběr debetní kartou 80 Kč, u Účtu Plus (bez splnění některých podmínek stojí 68 Kč měsíčně) jsou výběry zdarma. S bezkontaktní kreditní kartou je každý výběr v zahraničí zpoplatněn 48 Kč.
Zdroj: Banky

Za platby kartou se také většinou neplatí žádné poplatky. Ke kartám banky často nabízejí i cenově zajímavé doplňkové služby, které jsou s platební kartou spojeny, a nemusí si je tak člověk nakupovat zvlášť. Jde hlavně o cestovní pojištění nebo pojištění odpovědnosti za škody.

Za platby kreditkou bývají také různé slevy a bonusy - například 2 % zpět z každé platby. „Cestovat s kartou je navíc bezpečnější než s hotovostí, protože ji můžeme v případě odcizení nebo ztráty rychle zablokovat. Je dobré mít vždy při sobě číslo, kam volat,“ dodal Špaček

Cestovky lidem doporučují, aby si s sebou na dovolenou brali hotovost i platební karty. „Jsou destinace, kde je výběr z bankomatu problematický a hotovost je nutná. Pokud má například klient dvě karty, jistě je dobré si vzít obě. Může se totiž stát, že z nějakého důvodu nebude možný výběr z jedné z karet. V případě, že nemáte hotovost a půjdete například do restaurace, je dobré se ujistit, že akceptují platbu platební kartou,“ poznamenal mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha.

Hlídejte si kurz už dopředu

Pokud o své cestě víte s dostatečným předstihem, vyplatí se sledovat vývoj kurzu měny a ve chvíli, kdy vámi požadovaná měna zajímavým způsobem klesne, vyplatí se v nějaké ze solidních směnáren určitou hotovost vyměnit.

Směnáren, kde neplatíte žádné poplatky a kde je navíc přehledný kurzovní lístek a nízké rozpětí i na základním, tzv. turistickém kurzu, není mnoho. Výměna v takové směnárně bývá většinou znatelně výhodnější v porovnání se směnou v bance, protože nabízí kurz směny mnohdy až o několik desítek haléřů výhodnější než banky.

„Doporučujeme klientům vybavit se na zahraniční cestu dostatečnou zásobou cizí měny, aby se v případě nouze nedostali do zbytečných problémů. Není rozumné to přehánět, abyste se nevystavovali zbytečnému riziku, že po návratu ztratíte zbytečně moc na kurzovém rozdílu, ale ani není dobré vyrážet do zahraničí bez koruny v kapse. Tedy spíše bez dolaru nebo eura. Je stále ještě mnoho míst, kde platební kartou nezaplatíte, a to i v zemích, kde jsou elektronické platby široce rozšířené,“ řekl Právu analytik ze směnárny Exchange, s.r.o. Igor Gottwald.

S tím souhlasí i ředitel America Tours Vladimír Kužel: „Největší počet našich klientů navštěvuje USA, zde jsou samozřejmě nutné americké dolary. Není však potřeba mít s sebou velkou hotovost. V této oblasti lze bez problémů platit platební kartou, ta by pro snadnější platbu měla být embosovaná.“

Ani v Kanadě nebývá s placením kartou problém. „Jinak tomu je, pokud klienti cestují do zemí Střední a Jižní Ameriky. Tam doporučujeme brát hotovost v amerických dolarech v drobných bankovkách. Americký dolar lze běžně vyměnit i na recepci v hotelu. V těchto oblastech používání platební karty příliš nedoporučujeme. Riziko zneužití je zde poměrně vysoké,“ upozornil Kužel.

Základní rady
Zjistěte si, jaké poplatky vám bude banka účtovat za výběry v zahraničí. Podle toho si určete, zda je pro vás výhodné měnit vyšší částku před cestou.
Ptejte se vždy na přesný kurz a zároveň množství měny, které dostanete za konkrétní částku, kterou chcete směnit. Jen tak se vyhnete tomu, že vám po směně řeknou, že výhodnější kurz platí jen pro směnu větší sumy.
Ještě větší obezřetnost je nutná při zpětné výměně cizí měny, která vám zbyla, zpět do korun. Některé směnárny vám v případě nepozornosti zcela legálně a bez možnosti reklamace smění peníze takovým kurzem, že na každém euru či dolaru přijdete klidně i o několik korun.
Platební kartu si vezměte do zahraničí s sebou pro případ nečekaných výdajů.

Situaci může měnit all-inclusive

Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch vidí situaci pohledem svých klientů trochu jinak: „Až 80 procent klientů, kteří k moři létají, volí zájezdy se stravováním all-inclusive. Tím výrazně snižují nutnost platit na dovolené další větší platby, například za jídlo v restauraci. Drobné platby za výlety, pronájmy aut či skútrů nebo třeba za malé občerstvení během dne platí obvykle hotově penězi, které si dovezou vyměněné z ČR, nebo je vyberou na místě z bankomatu,“ uvedl.

Pokud vaše banka poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí neúčtuje, může je pak nějakou formou zohlednit v kurzu, kterým výběr přeúčtuje do měny vašeho účtu. Navíc, pokud se v dané zemi platí jinou měnou, než ve které účtuje příslušná karetní společnost (např. MasterCard nebo VISA), tak se transakce přepočítají nejprve do kurzu karetní společnosti (zpravidla EUR či USD) a teprve poté do domácí měny.

A pozor, někdy záleží celková výše poplatku nejen na bance a typu vašeho účtu, ale i na samotném bankomatu. Pokud si třeba vybíráte peníze z bankomatu v některém zahraničním kasinu, můžete klidně přijít i o 10 procent z vybírané sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám