Hlavní obsah

Nenašla vás kontrola při nemoci doma? Může vás to přijít i na 20 tisíc korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Už druhý rok platí přísnější pravidla pro zaměstnance v pracovní neschopnosti. Dodržování léčebného režimu může zkontrolovat jak zaměstnanec správy sociálního zabezpečení, tak zaměstnavatel. Pokud vás kontrola nenajde doma, můžete přijít nejen o nemocenskou, ale i o práci, případně dostanete pokutu až 20 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Během 1. čtvrtletí 2013 Češi prostonali 16 miliónů dní.

Článek

V loňském roce provedli zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení více než 151 tisíc kontrol dodržování režimu dočasně práceneschopných, to představovalo zhruba 415 kontrol denně. Téměř tři tisícovky lidí režim porušily. Provinilci se tak dočkali zkráceného nemocenského i jeho odebrání.

Během prvního čtvrtletí letošního roku na nedodržování léčebného režimu už doplatilo 537 nemocných, kterým bylo nemocenské zkráceno, nebo o ně dokonce přišli. Zaměstnanci správ sociálního zabezpečení během 90 dní uskutečnili téměř 35 tisíc kontrol.

Kontrola může přijít kdykoliv

Rozhodně se nespoléhejte na to, že k vám kontrola přijde jen v pracovní době. Žádnou výjimkou nejsou případy, kdy pověření pracovníci navštěvují nemocné brzy ráno, pozdě večer, ale i během víkendu. Pokud už u vás za dveřmi zazvoní, je vaší povinností jim kontrolu dodržování léčebného režimu umožnit.

Nespoléhejte se ani na to, že když u vás už během nemoci kontrola proběhla, nemůže být provedena zase. "V zimě jsem dostala těžkou chřipku, s vysokou horečkou jsem ležela v posteli. Asi po pěti dnech ke mně domů přišla kontrola a za několik dní znova, i když jim muselo být naprosto zřejmé, že mi je hodně zle," svěřila se Právu pětačtyřicetiletá Jana K. z Prahy.

Navštívit vás mohou nejen zaměstnanci správy sociálního zabezpečení, přijít může i kdokoliv od vás z práce, jehož k vám nadřízený na kontrolu pošle. To se ale týká jen prvních 21 dní pracovní neschopnosti, po které vám zaměstnavatel platí náhradu mzdy.

Kontrolu k vám může poslat váš lékař, ale i zaměstnavatel, pokud bude mít podezření, že léčebný režim nedodržujete. Dá-li správě sociálního zabezpečení podnět ke kontrole váš zaměstnavatel, pověřený pracovník k vám musí přijít do sedmi dnů. Pochopitelně se kontrolují i namátkou vybraní nemocní.

Až se u vás pověřený kontrolor objeví, předložte mu 2. díl tiskopisu "Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti - Průkaz práce neschopného pojištěnce" a občanský průkaz. Do neschopenky vám kontrolor poznamená datum a hodinu své návštěvy.

Vycházky maximálně šest hodin denně

V zájmu každého práceneschopného zaměstnance je nahlásit lékaři adresu, na které bude během nemoci pobývat. Tu můžete kdykoliv změnit, ovšem opět ji nesmíte zapomenout nahlásit svému ošetřujícímu lékaři. Není podmínkou, abyste nemoc strávili v místě svého trvalého pobytu. Jestliže žijete sami a potřebujete, aby se o vás během nemoci někdo staral, můžete "marodit" i jinde – třeba u rodičů.

Dovoluje-li to váš zdravotní stav, může vám lékař povolit vycházky. Jejich rozsah je maximálně šest hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin. Lékař vám přesně vymezí konkrétní časový úsek, nebo časové úseky vycházek.

Co vás čeká při porušení léčebného režimu

Pokud vás kontrolor nezastihne na místě, které jste ošetřujícímu lékaři uvedli jako místo svého pobytu, nechá vám ve schránce oznámení o návštěvě včetně instrukcí, jak máte dále postupovat. Je rozhodně ve vašem zájmu začít situaci neprodleně řešit.

Co nejdříve navštivte svého lékaře a vysvětlete mu důvod, proč u vás kontrola nemohla být provedena. S vysvětlením se musíte dostavit i na příslušnou správu sociálního zabezpečení.

Postihy za porušení léčebného režimu jsou hodně citelné. Můžete přijít o celé  nemocenské, případně o jeho část, a to na dobu nejdéle sto kalendářních dnů ode dne porušení režimu, nejdéle však do skončení dočasné pracovní neschopnosti. Pokud jste již nemocenské dostali, jsou vyplacené částky považovány za přeplatek, který jste povinni plátci dávky vrátit.

Také vám může příslušná správa sociálního zabezpečení při porušení léčebného režimu v období prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti uložit pokutu až do výše 20 tisíc korun. Zároveň má zaměstnavatel právo vám náhradu mzdy se zřetelem na závažnost porušení snížit, neposkytnout, nebo vám může dát výpověď.

Anketa

Stalo se vám někdy, že vás kontrola nezastihla během nemoci doma?
Ano
15,2 %
Ne
84,8 %
Celkem hlasovalo 2600 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi prostonali za čtvrtletí 16 miliónů dní

Češi za období od letošního ledna do března prostonali v úhrnu více než 16 miliónů dnů, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2012 nárůst o téměř 700 000...

Výběr článků

Načítám