Hlavní obsah

Češi platí milióny i za domy a byty děravé jako ementál

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

Lidé zaplatí milióny korun za nové bydlení nebo za rekonstrukce starších domů, ale stavební firmy s developery práci zfušují tak, že z nich uniká drahé teplo. Páry ze vzduchu kondenzují u tepelných mostů ve stěnách, střechách a u oken. V pokojích bují plísně. Účty za teplo o to více letí lidem každoročně nahoru.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Na první pohled pěkné bydlení, ale uvnitř spoustu problémů. Firmy spěchají. Často nedodrží postupy. Zfušují i reklamační opravy. Zoufalí lidé pak třeba díry ve střechách zastříkají pěnou. Nevyhnulo se to ani tomuto projektu v Horních Počernicích.

Článek

Vyplývá to ze šokujícího zjištění energetického poradenského centra Energy Centre České Budějovice (ECČB). U 300 domácností v nových i starších objektech provedlo měření tepelných úniků pomocí termokamer. Bezplatně. Měření financuje z krajských dotací.

Domek jako jediný neměl na střeše sníh. Nebyla vůbec zateplena.
Vladimír Grasser, stavbař

Vše odhalí termokamera

Jedním z těch, které zdrtilo to, co termokamera a energetičtí poradci u něho doma odhalili, je Libor Márovec z Českých Budějovic. Před dvěma lety si od developera koupil koncový řadový rodinný domek.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Důležité je dodržení izolačních technologií mezi základovou deskou a stěnami už při zákládání hrubé stavby.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Časté jsou oprávněné, ale firmami odbyté reklamace u developerské výstavby rodinných domů. Lidé poukazují na podfukování pod okny, ledabylé zateplení. Nevyhnulo se to ani tomuto projektu v Horních Počernicích, stejně jako domkům třeba v Psárech.

Zpráva z měření: „Kondenzace a plísně se projevují na vnitřních rozích místnosti u podlahy.  Nebyly respektovány podmínky stavební technologie. Soklová část a základ nebyly zatepleny vůbec, založení zdiva je v technologickém rozporu. Projekt sice částečné zateplení základu řešil, ale zhotovitel stavby to neprovedl.“

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Interiérový detail střechy před dokončením. Pokud firma mezi trámy pečlivě nevloží vatu a nenatáhne správnou fólii, vzniknou tepelné mosty. Strop se zakryje sádrokartonem či palubkami. Šlendrián se projevuje srážením vody a úniky tepla.

Pan Márovec to reklamoval, ale opět fušeřina

Firma musela sice pochybení uznat, ale odbývala ho opět amatérským řešením: navrtat zdivo a vystříkat pěnou.

Lidi pak trápí plísně a tepelné mosty.
Ivana Klobušníková, energetická poradna

„Toto nesystémové a technicky nesprávné opatření je třeba odmítnout a trvat na správném provedení,“ uvedli v ECČB.

Márovec je jen jedním z mnoha Čechů napálených developerem či stavební firmou. „V případě novostaveb se často setkáváme s množstvím poruch tepelnětechnického chování stavby,“ potvrdil Právu energetický poradce ECČB Jiří Veselý. „Lidi trápí plísně a tepelné mosty,“ dodala šéfka poradny Ivana Klobušníková.

Panelák si ještě spíše pohoršil 

V dalším případě identifikovali plísně, které ukazují na špatné provedení stavby či rekonstrukce v už zatepleném panelovém domě v Českém Krumlově. Dům byl před několika lety dodatečně zateplen kontaktním fasádním pláštěm. Jeho obyvatelé se na to každý měsíc skládali do fondu oprav a ještě si museli vzít úvěr.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto. Nekvalitně provedené rekonstrukce paneláků se obyvatelům vymstí plísněmi.

Cíl byl jasný: mít panelák zateplený tak, aby z něho neutíkalo teplo, a kvůli místům, kde se potkávají rozdílné teploty z venku s těmi z vnitřku, se nesrážela voda. Špatně udělaná rekonstrukce vše ale spíše zhoršila.

„Příčinou plísní je nedostatečný návrh řešení nárožních detailů ve vazbě na zastřešení, kde byl ponechán tepelný most. Místa nebyla dostatečně nebo vůbec zateplena,“ uvedla ECČB.

Nehorázného šizení klientů v novostavbách si všímají i řemeslníci, které si nešťastní majitelé domů volají na pomoc, aby s tím něco udělali. Většinou se pak lidé po známých pídí po nějaké menší stavební firmě, za níž jsou u známých jejich známých dobré reference. Reklamace u developera je málokdy úspěšná.

Obří tepelný most viděli v Psárech už z dálky 

Obří tepelné mosty jsou v extrémních případech vidět dokonce už i zdálky. Jak? Snadno. „Zavolala paní ze Psár u Prahy, že má nový rodinný domek, ale ne a ne ho v zimě vytopit. Topení jelo na maximum, ale pořád tam bylo chladno. Její domek jsme v tom satelitním městečku poznali už zdálky,“ vzpomíná stavař Vladimír Grasser z České Lípy.

Na všech střechách totiž ležel sníh. „Jedině na střeše domku té paní nikoliv. Pak jsme se podívali do střechy a v její konstrukci nebyla vůbec zateplovací vata. Ani kousek. Teplo prostě šlo přes sádrokarton a tašky rovnou ven,“ shrnul Grasser.

S bratry a synem se pravidelně školí u výrobců technologií, když něco pokazí, opraví to, a tak v regionu už za léta mají dobrou pověst. Stačí se poptat. Často vyjíždějí hasit případy, které se musí řešit radikálně, tedy ne jen navrtat a vystříkat.

Mnozí lidé vědí, že firmy klienty okrádají. Zájem o měření termokamerami proto narůstá. „Poté co jsme oznámili, že vyjíždíme měřit, nám během dvou týdnů telefonovalo na 500 lidí,“ dodala Klobušníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám