Hlavní obsah

Hypotéka: Rodiče mohou ke splátkám zavázat plnoleté dítě, které ještě studuje

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od okamžiku, kdy dítě dosáhlo osmnácti let, tedy plnoletosti, ho rodiče mohou do budoucna zavázat ke splátkám hypotéky na jeho byt či dům v okamžiku, kdy bude dost vydělávat. Vyplývá to z odpovědí bank na otázku Práva, zda rodič může nějakou dobu platit hypotéku, ale poté, co potomek dosáhne určité výše příjmu, si ji už splácí on sám.

Článek

„V tomto případě je možné, aby o hypotéku zažádal rodič a jeho potomek by byl spoludlužníkem. V momentě, kdy by byl schopen sám splácet hypotéku, rodič by požádal o vyvázání z hypotéky, případně by bylo možné doplnit nového spoludlužníka, například partnera či partnerku,“ sdělil Právu Jan Holinka z České spořitelny.

V Hypoteční bance je rovněž tento model financování možný. „Vlastníkem nemovitosti je dítě a vlastníkem hypotéky rodič. V době, kdy potomek dokončí školu a zaměstná se, může využít možnost tzv. přistoupení spoludlužníka k hypotečnímu úvěru,“ vysvětlila Kateřina Krásová z Hypoteční banky.

„Potomek může být spoludlužníkem už od počátku úvěrového vztahu, a jak si dlužníci mezi sebou dohodnou splácení je jejich věc, nebo může k úvěru přistoupit kdykoli později. Pokud má dostatečné příjmy, může úvěr i převzít,“ sdělila Hana Růžičková z Raiffeisenbank.

Konec fixace: pozor na nové podmínky

Lidé už však na začátku musejí počítat s tím, že po fixačním období, obvykle pětiletém, jim může banka na další období úroky zvýšit a tím celý úvěr zdražit, shodou okolností právě v okamžiku, když splátky začne mít na starosti potomek.

Je třeba se tedy včas začít zajímat, jaké nové úroky budete mít. Nyní jsou u nových hypoték na historických minimech, ale co bude za pět let, těžko dnes někdo odhadne.

Jde o to, že hypotéku, pokud se vám nové úroky zdají moc vysoké, musíte splatit naráz celou, respektive refinancovat jiným úvěrem, přesně v daném termínu po ukončení fixace. Jinak to obvykle nelze nebo jen za cenu obrovských přirážek.

„Nabídku nových sazeb zasíláme klientům zhruba šest týdnů před koncem fixace úrokové sazby,“ upřesnil Holinka z České spořitelny. Hypoteční banka zasílá novou nabídku 42 dní před termínem refixace. „Jsme povinni oznamovat to klientům 30 dní předem, obvykle jsou ale informováni dříve,“ dodala Růžičková z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám