Hlavní obsah

Brigádníci budou od ledna doplácet na povinné zdravotní prohlídky

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna 2013 vstoupí v platnost zákon, který přenáší náklady za povinné zdravotní prohlídky zaměstnanců ze zdravotních pojišťoven plně na firmy. Především brigádníci se tak podnikům prodraží, takže personalisté očekávají, že o co více za ně zaměstnavatelé zaplatí u doktora, o to méně dají brigádníkům vydělat. Nebo rovnou začnou vyžadovat, ať si to pracovník uhradí ze svého.

Článek

„Když půjde student třeba na půl dne skládat kamión, vydělá si čtyři sta korun, ale jeho vstupní a výstupní prohlídka vyjde na pět set korun,“ tvrdí ředitel personální agentury Trenkwalder Jan Kozina.

Přitom právě firmy jsou hlavním finančním zdrojem zdravotních pojišťoven. To, že už v něm není úhrada prohlídek zaměstnanců, de facto znamená nepřímé zdražení zdravotního pojištění, které zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci do systému povinně odvádějí.

„Zákon ovšem povoluje to, aby zaměstnavatelé přenesli zátěž platby za lékařské prohlídky na zaměstnance. V případě rozsahově nebo časově větších dohod lze předpokládat, že zaměstnavatelé budou chtít, aby si platbu za zdravotní prohlídku hradil pracovník sám,“ dodal Kozina.

Lékařské prohlídky stojí od několika stovek až i po dva tři tisíce korun, pokud je s ohledem na práci vyžadováno detailnější vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám