Hlavní obsah

Deset pravidel, která by měl dodržovat každý majitel platební karty

Novinky, Barbora Buřínská

V období před Vánoci většina z nás vytahuje z peněženky platební kartu mnohem častěji než jindy. Platit s ní za nákupy je pohodlnější a v mnoha ohledech i bezpečnější než nosit při sobě velkou hotovost. O kartu je však třeba se dobře starat.

Foto: Profimedia.cz

Svou platební kartu nedávejte z vašeho dosahu.

Článek

Přinášíme shrnutí několika zásadních doporučení a pravidel, jak se k platební kartě chovat, abyste se vyhnuli případným problémům a nepříjemným situacím.

 1. Při převzetí kartu ihned podepište

První krok ke správnému používání platební karty udělejte už v bance, kde budete kartu přebírat. Okamžitě ji podepište. Pracovník vás na to samozřejmě upozorní.

 2. PIN si raději zapamatujte

Jedna ze zásadních chyb, kterou lidé i přes veškerá varování stále dělají, je to, že si PIN poznamenají na místa, která jsou pro zneužití jako dělaná. Například si je napíší přímo na kartu, na lísteček do peněženky či třeba do mobilu. Pokud jim zloděj odcizí celou peněženku, není pak pro něj problém kartou zaplatit či vybrat peníze z bankomatu. Proto si PIN rozhodně neukládejte v blízkosti karty a ani se s ním nikomu nesvěřujte.

3. Údaje z platební karty nikomu nesdělujte

Nereagujte ani na e-mailové či telefonické žádosti o sdělení údajů z vaší platební karty. Bylo již zaznamenáno hodně případů, kdy lidé v dobré víře odpověděli na e-maily tvářící se, že pocházejí například z finančních institucí, a sdělili veškeré údaje o své platební kartě. Druhá strana pak bez potíží získané údaje zneužila při placení na internetu.

4. Kartu nedávejte z ruky

Myslete na to, že platební karta je jen vaše. Vyvarujte se toho, abyste ji někomu půjčili, a to i v případě nejbližších členů rodiny.

Pokud už kartu při placení dáte z ruky, mějte ji stále na očích. Chvilka nepozornosti stačí a údaje z karty třeba rychlým nafocením pomocí mobilu se mohou dostat do rukou podvodníka. Pochopitelně při bezhotovostním placení například v restauraci nebo v obchodě, nedovolte, aby s ní číšník či obchodník někam odešel.

5. U bankomatu buďte opatrní

Ještě než vložíte kartu do bankomatu, prohlédněte si dobře jak samotný přístroj, tak jeho nejbližší okolí. Pokud budete mít pocit, že není vše, jak má být (například bude na něm připevněno nějaké zařízení), raději odejděte si vybrat jinam. Dávejte si také pozor, aby nikdo neodpozoroval PIN, který při výběru zadáváte. Při jeho zadávání kryjte klávesnici druhou rukou. Dbejte na to, aby nikdo nestál příliš blízko za vašimi zády.

Pokud se náhodou stane, že vám bankomat nevydá kartu nebo peníze, nezmatkujte, nepřijímejte dobře míněné rady od ostatních lidí čekající ve frontě za vámi a okamžitě zavolejte na číslo napsané na bankomatu.

6. Snažte se kartu nepoškodit

Aby se vám při placení nebo při výběru z bankomatu nestalo, že kartu nebude možné použít, chraňte především magnetický proužek a čip před poškozením. Často se to stává mužům, kteří kartu nosí v peněžence, tu pak v zadní kapse kalhot a při sedání snadno dojde k mechanickému poškození karty.

7. Nenoste kartu spolu se všemi doklady

Kartu noste vždy odděleně od ostatních osobních dokladů. Také pravidelně kontrolujte, zda ji máte, abyste její ztrátu či odcizení nezjistili, když už bude na jakékoliv zásahy pozdě.

8. Na internetu plaťte kartou jen u prověřených obchodníků

Pokud se vám při platbě kartou u internetových prodejců nebudete cokoliv zdát, zvolte buď jiný způsob platby, nebo raději od nákupu upusťte a zkuste si zboží objednat jinde. Rozhodně nic nezkazíte tím, když si ještě před objednáním daný e-shop prověříte. Například si přečtěte recenze od ostatních zákazníků.

Nejbezpečnější jsou internetové obchody, na jejichž stránkách najdete loga "Verified by Visa" či "MasterCard Secure Code".

9. Pravidelně kontrolujte své výpisy z účtu

Abyste odhalili včas případnou neoprávněnou manipulaci s vaší kartou, kontrolujte pravidelně svůj stav konta i jednotlivé transakce. Například v internetovém bankovnictví máte ke svému účtu neomezený přístup, nemusíte čekat až na výpisy z banky, které vám chodí třeba jednou za měsíc. Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti, kontaktujte neprodleně svou banku.

10. Při ztrátě či odcizení kartu okamžitě zablokujte

Pokud zjistíte, že vaše platební karta je pryč - ztratili jste ji či vám ji někdo odcizil - na nic nečekejte a volejte svou banku. Nahlaste ztrátu (odcizení) karty a zablokujte ji. Blokace vás nebude nic stát, banky už za ni několik let nesmí účtovat poplatek.

Anketa

Kde máte poznamenané PIN ke své platební kartě?
Nikde, pamatuji si ho
86,9 %
Na kartě
1,3 %
Na lístku v peněžence
1,1 %
V diáři
0,6 %
V mobilu
6,3 %
Jinde
3,8 %
Celkem hlasovalo 12143 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám