Hlavní obsah

V Česku víc firem krachuje, než vzniká

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legální podnikání je v Česku čím dál těžší. Potvrzují to statistická data z několika zdrojů. Zatímco firmy v rekordních počtech krachují nebo zoufale hrají před soudem o čas kvůli neuhrazeným fakturám, nových firem vzniklo nejméně za posledních pět let. Naproti tomu na vzestupu jsou podvody všeho druhu, ukazují prosté policejní výkazy.

Článek

„V prvním pololetí 2012 v ČR vzniklo přes 11 400 nových firem, což je nejméně za posledních pět let,“ oznámila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Nejvíce firem vzniklo v roce 2007. „Na vlně všeobecného optimismu se ale často zakládaly i společnosti nemající opodstatnění,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Brzy poté se to začalo měnit. Už loňský rok předčil i tak špatný rok 2000. Definitivních krachů bylo na 2500. Jenže počty insolvenčních návrhů, které bankrotům předcházejí, a konkurzů letos dosahují dalších a dalších měsíčních rekordů. V souhrnu je to alarmující trend.

Během každé hodiny spadlo v srpnu do insolvenčních tahanic nebo konkurzu v průměru 1,2 firmy. Padají nejen stavební společnosti, ale i obchodní a výrobní firmy či poskytovatelé služeb (např. cestovky).

Nejvíce padají živnostníci

Bylo podáno 724 insolvenčních návrhů u právnických osob a podnikatelů a k tomu navíc prohlášeno 158 konkurzů.

„Ve srovnání prvních osmi měsíců letošního a loňského roku došlo k nárůstu počtu konkurzů o více než pět procent, přičemž hlavní podíl měli živnostníci, u nichž činí nárůst konkurzů více než 16 procent,“ uvedla společnost Creditreform.

Při pohledu v delším čase vypadají čísla ještě hůře a ukazují, že nejvíce dopadají na drobné podnikatele. Zatímco před dvanácti lety se krachy živnostníků podílely na celkovém počtu bankrotů sedmnácti procenty, nyní je to už z 60 procent.

„Příčinou jsou utažené úvěrové kohoutky bank, zhoršující se platební morálka, nestabilní legislativní prostředí, zvyšování daní,“ shrnuje ve své zprávě ČEKIA. A tak není divu, že podle ní zároveň rok od roku roste počet podnikatelů prchajících z registrace v Česku někam do daňového ráje. Mnozí objevili ten nejbližší od nás – Maďarsko. Za tři a půl roku se počet českých firem ovládaných z Maďarska zvýšil o více než 40 procent na bezmála tisíc společností. Lákají je nízké daně.

Na skutečnost, že rok od roku citelně roste počet podnikatelů, z nichž nelze vydobýt daně, protože zbankrotovali nebo účelově kličkují, opakovaně upozorňuje ve svých situačně-analytických zprávách rovněž Česká daňová správa.

Velká závislost na automobilkách

Ministerstvo průmyslu a obchodu to ale tak černě nevidí. Například si libuje, jak rekordně roste náš vývoz do zahraničí, například do Ruska. Jenže tato čísla táhne jen pár obvykle větších podniků, z větší části navázaných jen na automobilový průmysl.

Výroba aut v ČR dosud sice jela na plné obrátky, ale třeba TPCA v Kolíně už snižuje stavy zaměstnanců, protože nenaplňuje kapacity montážních linek. Rovněž Škodovka po rekordních výsledcích začíná uvnitř podniku s reorganizací v očekávání útlumu.

Zatímco legální podnikání vadne, tak naopak podvody se rozmáhají jako houby po dešti.

Jen z analýzy policejních statistik, které odrážejí jen část reality, vyplývá, že je více podvodů, od majetkových, hospodářských přes úvěrové, dotační až po pojistné. Za pouhé letošní první tři měsíce nahlásili podvedení policii škody za více než pět miliard korun. Kromě toho meziročně roste i počet zjištěných případů neoprávněného podnikání.

Nejvíce je spol. s r.o.
K letošnímu červnu bylo v ČR registrováno 366 500 firem.
Z toho přes 341 tisíc firem jsou společnosti s ručením omezeným.
Necelých 25 tisíc je akciových společností.
Zdroj: ČEKIA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám