Hlavní obsah

Advokátům ministr snížil o polovinu zisky z malých dluhů

Právo, Jindřich Ginter

Zisky advokátů z malých pohledávek ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil od čtvrtka 1. března vyhláškou definitivně snížil v průměru o polovinu. U dluhu do pětisetkoruny je to dokonce o tři čtvrtiny, ze 4500 korun nově na 1500 korun, které dlužník musí advokátovi vymahačů zaplatit navíc nad původní pohledávku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové vysoká výše paušálních odměn advokátů přiznávaných v rámci náhrady nákladů soudního řízení je totiž v některých případech důvodem, proč jsou bagatelní pohledávky předávány vymáhacím firmám, a ty si zase najímají další advokáty, aby mohly nárokovat tyto odměny.

„Zisk plynul z toho, že paušální odměny advokátů, které jsou přiznávány v rámci náhrady nákladů řízení, byly u bagatelních částek vysoké a neodpovídaly v případě vzorových žalob skutečnosti, že jde o věci typově jednoduché po skutkové i právní stránce,“ zdůraznila Palečková.

Podle ministerstva spravedlnosti dochází k tomu, že „tyto firmy právě proto, aby obdržely náhradu odměn advokátů, uplatňují bagatelní pohledávky jednotlivě, aby v každém z těchto řízení obdržely náhradu nákladů právního zastoupení“.

Vymahači dluhů, inkasní agentury, spolu s exekutory a Českou advokátní komorou se zkrácení odměn u bagatelních pohledávek zuřivě dva měsíce zuby nehty bránili.

Argumentovali, že snížení odměn u těchto jednoduchých sporů o malé pohledávky povede k tomu, že se přestane vyplácet malé dluhy vymáhat.

Jak se zkrátily odměny
V novele přísudkové vyhlášky, platné od 1. března, se zvyšuje počet pásem, tedy rozpětí malých pohledávek, pro stanovení odměn advokátů.
Snižují se celkové částky odměn advokátům, a to u pohledávky, která je do stokoruny, ze 4500 na 1000 korun; u dluhu 100 až 500 korun se odměna krátí ze 4500 na 1500 korun; dále pak u dluhu do tisícikoruny ze 4500 na 2500 korun, v pásmu pohledávky do dvou tisíc korun pak odměna z 6000 klesla na 3750 Kč. Dále jde krácení o přibližně 17 procent.
Kromě toho v novele exekutorského tarifu se bude snižovat paušální částka náhrady hotových výdajů z 3500 Kč na 1750 Kč. Ovšem pouze tehdy, pokud povinný splní „dobrovolně“ a vymožené plnění nepřesáhne 10000 Kč.
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Náhrady jsou stále vysoké

„Ministerstvo spravedlnosti se nedomnívá, že by snížení advokátního a exekutorského tarifu negativně ovlivnilo vymahatelnost práva u bagatelních pohledávek. I po novelizaci budou částky paušálních odměn v rámci náhrady nákladů řízení v bagatelních věcech dostatečně vysoké,“ sdělila Právu Palečková.

Krácení odměn advokátům ale není jediné opatření. Do novely občanského soudního řádu ministerstvo začlenilo tzv. institut povinné předžalobní výzvy. Potíž je ale v tom, že lidé buď neoznámí změnu adresy, nebo tak učiní, ale firmy to díky administrativnímu chaosu nezaznamenají. Navíc kvůli ochraně osobních údajů nemají možnost nahlédnout do registru obyvatel, aby si ověřily aktuální trvalé bydliště.

A tak i povinné předžalobní výzvy budou často chodit na adresy, kde dlužník už nebydlí, a o svém závazku neví. A dozví se o něm, až si ho najde obálka se zeleným pruhem od soudu nebo v ještě horším případě exekutor.

Druhým Pospíšilovým opatřením, které má regulovat právě problematiku exekucí, je povinné spojování exekucí.

Nedoplatky žalují opakovaně

Překupníci, kteří kupčí se starými dluhy, teď kromě silného lobbování u soudů, aby jim přiznávaly odměny z nákladů řízení automaticky, v praxi navíc testují nové finty, jak tažení proti superziskům obejít.

V kličkování mezi zákony umějí chodit, neboť, jak uvedli někteří soudci, včetně prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, jedná se mnohdy o advokáty. Zkoušejí třeba to, že žalobu na zapomenutý, nedoručený nedoplatek za pár korun stáhnou, ale po čase ji znovu opakovaně podají. Nebo žalobu stáhnou, chvíli si počkají, prodají to sami sobě pod jinou obchodní hlavičkou, a zkusí ji zažalovat znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám