Hlavní obsah

Na vážné případy nemají soudy čas, řeší přívaly nesmyslných žalob

Právo, Jindřich Ginter

Soudy čelí obrovskému náporu žalob na drobné dluhy a smluvní pokuty v hodnotě pár desítek až stovek korun, které jsou mnohdy i několik let staré. Advokáti s exekutory je totiž začali od loňska podávat ve velkém a udělali si z toho zlatý důl. Soudní poplatek je za pakatel, a tak vydělávají i z desetikorunových žalob na palmáre tisíce korun. A platí to stát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka na odborném kongresu soudců, advokátů a zástupců ministerstva spravedlnosti Právní prostor 2011, který tento týden svolal Evropský právní informační systém Codexis.

„Po tisících začaly soudům docházet žaloby na desítky a stovky korun. Vyplatí se zažalovat i promlčené pohledávky či naprosto nesmyslné smluvní pokuty. Případná prohra nevadí, stejně se vyplatí. Proto jsou dnes soudy zaplaveny žalobami na zaplacení desítek, stovek a v lepším případě tisíců korun. Soudy už nejsou orgány státu poskytující ochranu právům, ale generující zisk advokátům,“ zdůraznil Lichovník.

Návrh na platební příkaz lze totiž podat levně přes internet za poloviční soudní poplatek a advokáti na každém takovém úkonu, který často u banálních pokut „sekají přes kopírák“, slušně vydělají. Soudy jsou ale stejně s každou takovou žalobou nuceni značně papírovat.

Klasické žaloby ve stínu on-line příkazů

„V roce 2010 již návrhy na vydání elektronického platebního rozkazu převážily nad klasickými žalobami. Většinu žalob tak na své náklady tiskne i s přílohami stát a chce za to jen poloviční soudní poplatek. Ztráty jsou ve stovkách miliónů korun,“ zdůraznil Lichovník.

Hodnoty, o nichž v těchto žalobách jde, jsou totiž výrazně nižší než náklady na soudní řízení. Ministerstvo spravedlnosti zatím statistiku za loňský rok o nárůstu bagatelních případů ještě nemá, ale už je zjevné, že se jedná o narůstající lavinu.

Severní Moravu zaplavují exekuce

„V posledních pěti letech vzrostl počet podání návrhů na elektronický platební příkaz zhruba o třetinu, na severní Moravě kvůli exekucím až šestinásobně. Na skutečný administrativní provoz soudů je ale čím dál tím méně peněz,“ reagovala advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

„Advokátovo palmáre by u takových bagatelních případů mělo být výrazně zkráceno, pokud náklady na samotné řízení přesahují žalovanou částku,“ řekla Právu Eva Vaňková, advokátka a mediátorka, rovnající spory, například při rozvodech, mimosoudní cestou.

„Na elektronizaci justice si jen hrajeme. Elektronická povaha těchto platebních rozkazů se totiž projevuje jedině v tom, že žaloby jsou podávány elektronickou cestou na velmi nedokonalém elektronickém formuláři. Tím veškerá elektronizace končí. Takový návrh totiž přijde na podatelnu, kde se i s připojenými listinnými důkazy vytiskne a dále se s ním nakládá stejně jako s žalobou, která přišla nadrápaná rukou na kusu papíru,“ vysvětlil Lichovník.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina dlužníků výzvy věřitelů ignoruje

I přesto, že se exekutoři a vymáhací agentury v Česku činí o sto šest, drtivá většina dlužníků − fyzických osob, stále doufá v zázrak a nereagují ani na výzvy...

Výběr článků

Načítám