Hlavní obsah

Vloupání do domů dramaticky přibývá

Právo, Jindřich Ginter

Bytaři se činí o sto šest. Počet vloupaček v rodinných domech se loni zvýšil o stovky případů a škody, které způsobily, vzrostly o desítky miliónů korun. Vyplývá to z policejních statistik i poznatků pojišťoven. Zároveň je přitom patrné, že od roku 2008 počet vloupaček do rodinných domů rok co rok setrvale stoupá.

Foto: Pekka Sakki, ČTK

Článek

Zatímco v roce 2009 policie evidovala 4790 případů krádeží vloupáním do rodinných domů, v roce 2010 to bylo již 5374, tedy o bezmála 600 více. Objasnit se daří jen necelou čtvrtinu; předloni to bylo ve více než tisíci případech, loni u 1200 vloupaček do rodinných domů.

Ještě bolestněji ale situace vypadá z pohledu materiálních škod, které pachatelé vykradeným lidem způsobují. Zatímco v rodinných domech byly v roce 2009 zničeny nebo ukradeny věci za bezmála 297 miliónů korun, loni to bylo již za téměř 350 miliónů korun.

Zpětně se zajistí jen zlomek škod

Policie sice vykázala větší hodnotu vypátraných věcí, ale i tak jsou to stále jen zlomky toho, co zloději lidem z domů poberou. V roce 2009 se jí z rodinných domů podařilo zpět zajistit pouze 813 tisíc korun, loni to bylo necelých 2,5 miliónu korun, uvádí se v podrobných policejních výkazech, které Právo analyzuje.

Za první dva měsíce letošního roku už lidé nahlásili 951 krádeží vloupáním do rodinných domů se škodami za téměř 48 miliónů korun, objasnit se podařilo 141 z nich.

Co se týká vloupaček do bytů, je jejich počet během posledních dvou let zhruba stejný; loni zloději řádili ve 4717 bytech.

Z pohledu celkových škod způsobených krádežemi vloupáním, tedy včetně například i restaurací, obchodů a dalších objektů, je rovněž patrný nárůst škod. V roce 2009 v nich pachatelé ukradli nebo zničili věci za 2,26 miliardy korun a policie zajistila za 11,6 miliónů korun, loni to už byly škody za 2,33 miliardy a zachránit se podařilo 33,3 miliónů korun.

Zloději jdou přes francouzská okna

„Registrujeme prudký nárůst počtu krádeží v bytech a rodinných domech. V roce 2010 se u našeho klientského kmene zvýšil počet pojistných události souvisejících s krádežemi vybavení domácností či vandalismem o 16 procent proti roku 2009; v porovnání s rokem 2008 dokonce o více než polovinu,“ uvedla ČSOB Pojišťovna.

Ta varuje především lidi v městských satelitech. „Mají široká francouzská okna v přízemí. Ta se v poslední době stávají čím dál častěji místem, kudy zloději do domu pronikají,“ zdůraznila ČSOB Pojišťovna. Přitom v přibližně jedné pětině případů jsou pachateli vloupání do rodinných domů recidivisté; loni to bylo ve více než tisícovce vloupaček do domků.

„Zloději způsobují značnou škodu už jenom tím, že prokopnou dveře nebo vypáčí okna,“ konstatoval Václav Bálek z Allianz. A to je vandalismus, jenž ale sám o sobě bývá u řady pojistných smluv veden ve výlukách, takže člověk nedostane odškodnění.

Pokud policista do protokolu sepíše, že vniknutí do objektu bylo evidentně za účelem krádeže, tak i když se třeba nakonec nic hodnotného neztratilo, na peníze z pojistky už nárok máte.

Když proklouzne, pojišťovny se cukají

Další podmínkou, aby pojišťovna uhradila plnění, je zjevné překonání zábran, tedy třeba rozlomení zámku. Pokud ale zloděj použil speciální techniku a zámek zjevně na první pohled nepoškodil, musí jít zámek na policejní rozbor, aby se prokázala zlovolná manipulace a pojišťovna tak vloupání uznala. Velký problém je, když zloděj šikovně otevře právě velké okno nebo dveře a očividně je nepoškodí.

Co dělat, když vám vybílí byt
Kontaktujte policii a hned poté pojišťovnu, které sdělíte jméno, adresu a číslo smlouvy.
Na jeden list sepište místo a datum vzniku události a seznam ukradených věcí. Pokud je to možné, doložte fotodokumentaci, respektive doklady o nabytí. To je obzvlášť důležité třeba u šperků, starožitností a drahé elektroniky.
U pojištění majetku, včetně pojištění domu a domácnosti, je klíčové jednou za dva roky aktualizovat pojistnou smlouvu. S tím, jak roste hodnota majetku, třeba díky nové elektronice, je potřeba navýšit pojistnou částku, tedy limit plnění, aby pak poškozený nebyl zklamaný, že od pojišťovny dostal málo nebo nic.
Zdroj: Allianz, ČAP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám