Hlavní obsah

Rodičům kvůli velkým výdajům chybí peníze na děti

Právo, Jiří Vavroň, Jindřich Ginter

Děti se po splátkách hypoték a nákladů na jídlo stávají pro rodiny nejpalčivější stálou výdajovou položkou. Mnozí rodiče se kvůli tíživější finanční situaci musí spokojit s tím, že jejich ratolesti chodí do školy a pak už jen sedí u elektronické hry nebo se courají venku. Smysluplná zábava a kultura se totiž pro většinu rodin s jedním a více dětmi stávají stále častěji téměř nedostupné. Vyplývá to z analýzy Práva a bleskové ankety mezi rodiči.

Foto: Profimedia.cz

Aktivity dětí stojí rodiče spoustu peněz. Ilustrační foto

Článek

„Už jsem pomalu platil jen kroužky a na ostatní nezbývalo. Musel jsem počet kroužků dramaticky zredukovat. Vždyť, i když tady sloužím od nevidím do nevidím, tak mi banka nechtěla dát hypotéku ani na pouhý milión a půl,“ řekl Právu jeden z lékařů z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě, který ve svých bezmála čtyřiceti letech živí tři dcery.

„Mám dva kluky, devět a pět let, kteří chodí na fotbal, k tomu na keramiku, kytaru, počítače a plavání. Když se to sečte suma sumárum, tak mě to přijde na deset tisíc korun měsíčně. Je to už opravdu hodně, snažíme se to usilovně každý měsíc dotahovat s manželkou podomním provizním prodejem finančních produktů, protože plat nám nestačí a ještě splácíme dvacet tisíc měsíčně na hypotéku za malý řadový domek. Na druhou stranu se mi ale aspoň kluci netoulají po pražské periferii, kde není o co kloudného zavadit,“ potvrdil Právu pětatřicetiletý Martin S., který bydlí na samém konci Prahy v Horních Počernicích.

Dítě přijde na dva milióny

Statistici před časem spočítali, že náklady na dítě, od narození po dospělost, jsou minimálně milión a půl. Podle analytiků však již začínají výrazně přesahovat dvoumiliónovou hranici. Dítě tak snadno přijde na více peněz než byt v Praze a hypotékou si v tomto případě nepomůžete.

Právo spočítalo, že jen za dva kroužky ročně, kulturní akci jednou za dva měsíce, počítač, jednou měsíčně kino a deset knih zaplatí dvoučlenná rodina více než 40 tisíc korun ročně.

Jazykový kurz vyjde na pět tisíc, výměnný pobyt v zahraničí pro středoškoláka na dvacet tisíc. Taneční vás i s oblečením přijdou na šest osm tisíc. Za mobil zaplatíte čtyři tisíce, a to nepočítaje každý měsíc kredit.

Návštěva muzikálu například vyjde čtyřčlennou rodinu na dva tisíce, celodenní návštěva aquaparku minimálně na tisíc korun. Počítačová soustava, bez které se dnes už teenager neobejde, přijde na dvacet a více tisíc. Jeden kroužek vyjde ročně obvykle na tři čtyři tisíce korun, přičemž děti chodí na dva i více.

Šedesát procent má velké starosti

Nejčastější plat, který lidé v Česku berou, se přitom pohybuje kolem dvaceti tisíc hrubého měsíčně. Právě proto musí většinou pracovat oba rodiče, žena se nemůže dětem věnovat plně, a přesto na koníčky, které by děti dobře zabavily, už stále více rodinám nezbývá. Není pak divu, že třetina dětí nenavštěvuje žádný kroužek a 43 % z nich sleduje televizi více než hodinu denně.

Rodiny s dětmi podle nejnovějšího zjištění Českého statistického úřadu mají nyní z více než 60 procent problém, jak vůbec vyjít se svými základními pravidelnými měsíčními příjmy. Přitom v tom prakticky nejsou započítány právě přiměřené výdaje na koníčky, zájmové kroužky, volnočasové aktivity a kulturu.

Anketa

Dopřáváte svým dětem všechny mimoškolní aktivity, které by potřebovaly?
Ano
14,8 %
Co nejvíc to jde, ale něco musíme vypustit
43,4 %
Nemáme na žádné další aktivity
41,8 %
Celkem hlasovalo 9702 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám