Hlavní obsah

Pojišťovny ruší cestovkám smlouvy, nechtějí platit jejich bankroty

Novinky, Tomáš Volf, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny odmítají ručit za krachy cestovek v plné výši, jak to stanoví novela zákona o cestovním ruchu. Ta už prošla Sněmovnou a míří k projednání do Senátu. Společnosti, které v Česku nabízejí pojištění cestovních kanceláří, už začaly vypovídat smlouvy. Cestovní kanceláře se tak ocitají bez pojištění a jen doufají, že novelu zákona o cestovním ruchu Senát neschválí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle novely, kterou Sněmovna schválila 16. září, by pojišťovny měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši, nyní je to do sjednaného limitu. Z přítomných 173 poslanců hlasovalo pro 125 poslanců a proti bylo jen 37. Novela nyní míří do Senátu.

„Několik let jsme pojištěni pro případ úpadku u pojišťovny ERV a tato pojišťovna nám právě oznámila, že na základě novely zákona pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku nabízet nebude. Spojila jsem se tedy s partnerskou CK a ta řeší stejný problém s pojišťovnou Uniqa,“ řekla Novinkám manažerka jedné z menších tuzemských cestovek. Pojištění mají platné do listopadu.

„Zkoušeli jsme kontaktovat další pojišťovny působící na českém trhu a zatím žádná z námi oslovených společností pojištění cestovních kanceláří nabízet nehodlá. Znamená to tedy, že pojišťovny se rozhodly bojkotovat novelu zákona a vypadá to tak, že všechny CK na českém trhu v dohledné době, tedy do doby vypršení jejich stávající smlouvy s pojišťovnou, nebudou pro případ úpadku pojištěny,“ dodala.

Porušili bychom pravidla, tvrdí pojišťovny

„Na základě pokynu akcionářů jsme nyní bohužel nuceni postupně ukončovat stávající smlouvy a neuzavírat nové, protože nemáme na nově definovaná rizika vhodné zajištění,“ potvrdil Novinkám Štěpán Landík, člen představenstva ERV Evropské pojišťovny. Zákon podle něj nemá obdoby v žádné členské zemi EU.

Pojištění cestovních kanceláří proti úpadku nabízí v Česku jen šest pojišťoven - ERV, Generali, Uniqua, Slavia, Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) a slovenská Union.

"Novela principiálně podkopává základy pojištění a také odporuje jiným normám, které jsou již v platnosti," uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Pokud bude tato novela přijata, Česká podnikatelská pojišťovna bude muset postupně ukončit pojištění insolvence CK, doplnila mluvčí ČPP Renata Čapková.

Novela principiálně podkopává základy pojištění a také odporuje jiným normám, které jsou již v platnosti
mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová

První výpovědi již odeslala také pojišťovna Generali. „Podnikáme ve více než 60 zemích světa a nikde jsme se nesetkali s tím, že by soukromý subjekt ručil v neomezené výši za podnikání jiného, v tomto případě cestovní kanceláře. Bezlimitní plnění a odpovědnost pojišťovny za stanovení výše pojistné částky je v evropském i světovém měřítku ojedinělé řešení, pro které s největší pravděpodobností nebudou mít zajistitelé pochopení‎,“ řekl Novinkám mluvčí Generali Jiří Civka.

„V návaznosti na stávající legislativní kroky jsme byli nuceni poslat prvním cestovním kancelářím výpovědi pojistných smluv. ‎Je naší povinností dostát péče řádného hospodáře a dalším přísným regulacím, kterým pojišťovnictví podléhá. Novela zákona nám však ukládá, abychom šli do neomezeného rizika a hazardovali s majetkem nejen svých akcionářů, ale především klientů,“ dodal mluvčí.

Novela zákona uvádí, že CK mohou pojištění nahradit bankovní zárukou. Tento produkt ale na trhu není a podle prohlášení České bankovní asociace se banky do nabízení neomezené záruky proti krachu cestovky hrnout nebudou.

Nárok potvrdil Ústavní soud

Novinky opakovaně žádaly o reakci na aktuální vývoj o komentář ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) jako předkladatele novely.  Do této chvíle ale slíbenou reakci neposlala.

Nárok spotřebitele na náhradu zaplacených prostředků v plné výši v případě krachu CK v roce 2015 potvrdil Ústavní soud v návaznosti na judikaturu Soudního dvora EU. [celá zpráva]

Ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek v ČT uvedl, že v zahraničí jsou peníze nad pojistný limit hrazené ze státního záručního fondu.

Pokud novela projde i v Senátu, může to podle prohlášení cestovek vést v budoucnu k žalobám na stát o náhradu škody či k jejich odchodu do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám