Hlavní obsah

Při úpadku cestovky mají nároky klientů v plné výši hradit pojišťovny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Pojišťovny mají hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši. Ve středu o tom rozhodla Sněmovna. Cestovky budou moci nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Ministerstvo pro místní rozvoj si od normy slibuje vyšší ochranu spotřebitele.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Cílem novely je ochránit spotřebitele. To znamená, pokud cestovní kancelář krachne, tak lidé, kteří jeli na dovolenou do zahraničí, budou vráceni zdarma, bude to kryté pojišťovnou,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Cestovky budou nově muset každý měsíc zveřejňovat data jako například prodaný počet zájezdů, zisky a dávat je pojišťovnám. Nyní tak musely činit každé tři měsíce. Norma má kanceláře přimět, aby se proti úpadku dostatečně pojistily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti novele se však ozývají hlasy z řad cestovních kanceláří, ve Sněmovně ji kritizoval i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Oceňujeme zvýšení ochrany spotřebitele. Ale obávám se, že dobrá snaha šla mimo realitu pojišťování. Výsledkem nemůže být nic jiného, než že se cestovní kanceláře budou muset přesunout do zahraničí. Jsme zásadně proti přijetí,“ zdůraznil.

Pojišťovny už pohrozily, že ukončí pojišťování cestovních kanceláří proti krachu, když bude novela platit.

Nebudou nás chtít pojistit, bojí se cestovky

Pokud se cestovní kanceláře nebudou mít kde pojistit, cestovky mohou podle Papeže reagovat několika způsoby. „Můžeme žalovat stát. Protože pokud nám nařizuje, abychom pojištěni byli a na trhu by neexistoval nikdo, kdo by nás pojistit mohl, tak by stát měl zajistit, aby někdo takový byl,“ popsal Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Nebo může cestovka přesídlit do zahraničí.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale podle Šlechtové zatím nemá informace, že by pojišťovna někoho dosud nepojistila. Pojištění však zřejmě bude při vyšším plnění dražší a může se promítnout do cen zájezdů.

Novela zákona nyní míří do Senátu, potom ji musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Pro klienty, kteří si nyní koupí zájezd, se tedy zatím nic nemění. „Každý, kdo si nyní kupuje zájezd i s tím, že si ho kupuje na jaro nebo léto příštího roku, tak je pojištěn podle pojistných smluv, které jsou platné a pojišťovny je nemohou jen tak vypovědět,“ informoval Papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám