Hlavní obsah

Fed navzdory Trumpovi znovu zvýšil úrokové sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila úrokové sazby, letos už počtvrté. Americký prezident Donald Trump zvyšování sazeb kritizuje, o den dříve varoval Fed před „další chybou”.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Šéf Fed Jerome Powell

Článek

Americká centrální banka (Fed) zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Centrální banka uvedla, že ekonomika USA stoupá solidním tempem a trh práce se nadále zlepšuje. Signalizovala ale, že v příštím roce tempo zvyšování úrokových sazeb zpomalí a že s ohledem na výkyvy na finančních trzích a zpomalování globálního hospodářského růstu se období zpřísňování měnové politiky chýlí ke konci.

Fed zvýšil sazby počtvrté v letošním roce a podeváté od prosince 2015, kdy začal téměř z nuly sazby zvyšovat. Americký prezident Donald Trump v úterý na Twitteru napsal, že doufá, že Fed neudělá další chybu. Podle Trumpa přísná měnová politika poškozuje ekonomiku.

„Šéf Fedu Jerome Powell prohlásil, že při svém rozhodování nepodléhá politickým tlakům. To je velmi správné, protože Fed musí být transparentní a předvídatelný. Kdyby centrální banky měnily svůj postoj pokaždé, když se politikům nebude něco líbit, nastal by v ekonomice chaos,“ komentoval Kamil Bednář ze společnosti BH Securities.

Americké akcie na výsledky jednání Fed zareagovaly poklesem. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 1,5 procenta. Index technologických firem Nasdaq klesl o dvě procenta. Americká měna mírně oslabila na 1,1378 dolaru za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám