Hlavní obsah

Společnost AeroMobil vyvine nový model létajícího automobilu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská společnost AeroMobil, která od roku 1990 vyvíjí létající automobilu oznámila, že vyrobí nový model tohoto stroje. Slovenská společnost ještě před časem tvrdila, že dříve vyvíjený model začne vyrábět v roce 2017 a jeho cena by měla být srovnatelná s cenou sportovního automobilu.

Foto: AeroMobil

Dřívější model aeromobilu

Článek

Ovšem vyrobený prototyp havaroval loni v květnu nedaleko Nitry. Pilota a v jedné osobě i vynálezce létajícího automobilu Štefana Kleina (54) zachránil padák. Aeromobil padal z výše asi 300 metrů.

Foto: tvnoviny.sk

Havarovaný létající automobil

Na novém modelu létajícího automobilu bude pracovat řada světových expertů. „Jsem rád, že se nám podařilo získat respektované inženýry z celého světa,“ uvedl spoluzakladatel společnosti AeroMobil Juraj Vaculík.

Stávající typ aeromobilu dosahoval ve vzduchu rychlost 200 kilometrů v hodině a dolet měl 700 kilometrů. Spotřeba na hodinu letu činila 15 litrů. Na silnici jel maximální rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Prototypy stroje vzbudily pozornost ve světě v roce 2014. [celá zpráva]

Nový tým

V týmu, který má připravit nový model, je čtyřicet lidí. Je mezi nimi například l, který pracoval ve Francouzském národním leteckém úřadě a působil v Evropské agentuře pro bezpečnost letectva. „Hugues Le Cardinal přináší do týmu více než 20 let zkušeností z leteckého průmyslu a prvotřídní přehled v oblasti letecké certifikace,“ uvedl Vaculík.

Server hnonline.sk uvedl, že v týmu AeroMobilu pracuje také člověk, který pracoval na vývoji Airbusu A350XWB a bývalí spolupracovníci světových automobilek McLaren, BMW a Land Rover, kde odpovídali za design a techniku. Mikael Olsson stál podle serveru za modely BMW 1, BMW Z4 a BMW M6-GT3. Působil také ve společnosti Eurocopter. AeroMobil oslovil také některé odborníky z F1.

Nový prototyp zatím vzniká v počítačové podobě. AeroMobil chce produkovat tyto automobily například pro americký trh. Datum uvedení na trh firma nezmínila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám