Hlavní obsah

Dohody s Číňany podepsala Škoda i ČEZ. Na místě byl i nejbohatší Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Dohody podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding. Na Žofíně byl i nejbohatší Čech a majitel PPF Petr Kellner.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ekonomické fórum na pražském Žofíně

Článek

Jedna z dohod se týká i analytické spolupráce na přípravách kanálu Dunaj–Odra–Labe, uvedl prezident Miloš Zeman.

„Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy,” řekl před podpisem dohod Zeman.

Na Žofíně se podle něj sešlo 30 nejúspěšnějších čínských a stejný počet nejúspěšnějších českých podnikatelů.

Čínské firmy by v Česku podle dohod podepsaných ve středu mohli investovat do roku 2020 až 232 miliard korun, z toho 95 miliard letos, uvedl Hrad. [celá zpráva]

Kanál je Zemanův sen

Prezident uvedl, že i politici mají své sny a tím jeho je vybudování kanálu Dunaj–Odra–Labe. Vítá proto předběžný zájem čínských firem na spolupráci na tomto projektu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku člen bankovní rady a pravděpodobný příští guvernér ČNB Jiří Rusnok, šéf HK Vladímir Dlouhý. Třetí zprava šéf ČEZ Daniel Beneš.

Další dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadiónu Eden.

Podepsána byla mimo jiné dohoda o technologicko-ekonomické spolupráci mezi S.W.H. Group zaměřující se na obnovitelné zdroje energie a China Longyuan Power Group.

Uzavřena byla i rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou exportní bankou (ČEB) a Čínskou rozvojovou bankou, která má mimo jiné usnadnit českým exportérům přístup na čínský trh.

Memorandum o porozumění podepsaly také kunovický výrobce letadel Aircraft Industries a China Aviation Supplies Holding Company. Další memorandum o porozumění o všestranné spolupráci uzavřely China General Nuclear Power Corporation a skupina ČEZ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kellner na ekonomickém fóru na Žofíně

Na Žofíně byl i nejbohatší Čech, majitel skupiny PPF Petr Kellner. Skupina, do které patří také poskytovatel půjček Home Credit, již v úterý oznámila podpis memoranda o spolupráci s Bank of China.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám