Hlavní obsah

Obří turbína z Plzně míří do Chile. Je odolná vůči zemětřesení

Novinky, tov

Z plzeňské firmy Doosan Škoda Power míří do Chile dosud nejvýkonnější parní turbína, kterou společnost v celé Latinské Americe instalovala. Zařízení o výkonu 375 megawattů za stovky miliónů korun je určena do uhelné elektrárny u města Mejillones ve vysoce seismicky aktivní oblasti, uvedla mluvčí firmy Margit Petříčková.

Foto: Doosan Škoda Power

Turbína pro Chile

Článek

Turbína musí odolat zemětřesení, které je v této oblasti častým jevem. Její konstrukce proto vychází z již osvědčeného vlastního designu, jehož bezpečnost prokazuje úspěšný provoz podobné instalace v jedné z nejvíce seizmicky aktivních oblastí na severu Chile.

Uvedení elektrárny do provozu se plánuje na polovinu roku 2018. Technologické celky, tedy i parní turbína, budou dodány již do konce letošního roku.

„Po úspěších Doosan Škoda Power v chilských projektech CCPP Kelar a CSP Atacama, projekt potvrzuje, že orientace na latinskoamerický trh je tou správnou cestou,“ řekl manažer firmy pro Latinskou Ameriku David Zeman.

Jižní Amerika tvoří skoro polovinu nových kontraktů společnosti. Zakázky má vedle Chile i v Kolumbii, Mexiku a Panamě.

Po letošní dodávce do Chile se celková kapacita parních turbín Škoda instalovaných v Latinské Americe za posledních 15 let zvýší na téměř 2,4 GW.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám