Hlavní obsah

Čínskou ekonomiku čeká útlum, hrozí růst nezaměstnanosti

Čínskou ekonomiku čeká letos růst o 6,5 až sedm procent. Po celý rok ale bude přetrvávat tendence k útlumu. Předpověděl to ve středu šéf čínské Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) Sü Šao-š'.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Mnich připravuje lampiónovou výzdobu na oslavu příchodu nového lunárního roku v Číně.

Článek

Druhá největší ekonomika světa loni rostla nejpomalejším tempem za čtvrt století. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 6,9 procenta. Zdraví obří čínské ekonomiky je důležité i pro Evropu a Česko, jelikož je důležitým trhem například pro automobilový průmysl.

Pokud Čína vytvoří dostatek pracovních míst a zachová stabilní ceny, bude schopna růstového cíle dosáhnout, řekl Sü.

Udržet nízkou nezaměstnanost je jednou z hlavních priorit čínské komunistické vlády. To je však za zpomalujícího hospodářského růstu stále obtížnější. Sü uvedl, že snahy o snížení nadměrných výrobních kapacit budou mít za následek vyšší nezaměstnanost v oblastech s vysokou produkcí uhlí a oceli.

Propouštění už začalo

Oficiální tisková agentura Nová Čína v lednu uvedla, že plány na snížení nadměrné kapacity ve výrobě oceli až o 150 miliónů tun povedou ke ztrátě až 400 000 pracovních míst.

Agentura AP napsala, že kvůli propouštění se už v některých oblastech konaly protesty.

Sü řekl, že čínské investice se nyní zaměřují na slabá místa ekonomiky a na strukturální změny, mimo jiné na budování infrastruktury v centrálních a západních regionech a na oblast vzdělávání a zdravotní péče. K tomu, jak vláda řeší nezaměstnanost vzniklou snižováním nadbytečných kapacit, se podle agentury Reuters blíže nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za 25 let

Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí opět zpomalila růst a celoroční růst jejího hrubého domácího produktu (HDP) činil „jen“ 6,9 procenta. To je nejméně za 25 let....

Výběr článků

Načítám