Hlavní obsah

Českým domácnostem se daří lépe, spočítali statistici

Novinky, tov

Díky růstu ekonomiky se příjmy českých domácností za tři čtvrtletí loňského roku zvýšily o 38,8 miliardy korun na téměř 1,7 biliónu. Mzdy a platy rostly ve všech oborech s výjimkou energetiky. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Proti stejnému období roku 2014 disponibilní příjem stoupl o 2,3 procenta. V orientačním přepočtu redakce na jednu ze čtyř a půl miliónu českých domácností to znamená meziroční zvýšení příjmů za tři čtvrtletí o zhruba 8 600 korun.

Domácnosti se nebály utrácet, navíc jejich příjmy nebyly znehodnoceny nárůstem cen, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Domácnosti meziročně zvýšily své výdaje na konečnou spotřebu o 2,8 procenta reálně a také investice do staveb pro bydlení byly vyšší než před rokem. Dál tak stimulovaly hospodářský růst. Po všech vydáních jim zůstalo 42,6 miliardy korun. Tyto prostředky napomohly zlepšit jejich finanční kondici,“ uvedla Ritschelová.

Nárůst průměrné mzdy byl v prvních třech čtvrtletích roku plošný. Nadprůměrný byl ve zpracovatelském průmyslu (o 3,3 procenta) a ve velkoobchodu a maloobchodu (o 3,6 procenta).

Nízké mzdy rostly rychleji

Příznivý vývoj byl patrný i v odvětvích s převahou veřejného sektoru – díky tarifní úpravě stoupl průměrný plat významně ve zdravotní a sociální péči a ve veřejné správě a obraně. Nižší mzdy než před rokem pobírali pouze pracovníci v energetice.

„Je zajímavé, že k nejvyššímu navýšení výdělků došlo v ubytování, stravování a pohostinství, v odvětví s nejnižší úrovní mezd. Příčinou byl zčásti nárůst minimální mzdy, zčásti pak odchod hůře placených zaměstnanců, kteří zkoušeli štěstí v jiných odvětvích,“ vysvětluje analytik ČSÚ Lukáš Kučera.

„Vzhledem k odchodu nízkopříjmových zaměstnanců vzrostla průměrná mzda výrazně i ve stavebnictví. Je však otázka, jestli i zde převažoval prvek dobrovolnosti, nebo šlo spíše o setrvačnost recese tohoto odvětví z předchozích let,” dodal.

V zahraničí si Češi v daném období vydělali 29,8 miliardy korun. Nejčastěji šlo o země EU.

Anketa

Polepšili jste si v poslední době finančně?
Ano
14,7 %
Ne
85,3 %
Celkem hlasovalo 2110 čtenářů.

Reklama

Související články

Firmy plánují zvednout platy o 3,2 procenta

Firmy letos plánují zvýšit mzdy v průměru o 3,2 procenta, více než zamýšlely loni. Vyplývá to z výsledků studie Česko-německé obchodní a průmyslové komory...

Výběr článků

Načítám