Hlavní obsah

OKD chce do dvou let propustit polovinu horníků

Aktualizováno

Uhelná společnost OKD chce kvůli restrukturalizaci do dvou let propustit polovinu zaměstnanců. Ředitel OKD Dale Ekmark to řekl na karvinském zastupitelstvu. Opatření se dotkne zhruba 5000 lidí.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku, který patří OKD.

Článek

„Je to výhledová teorie, ale skutečně jenom výhled. V současné chvíli probíhají jednání, takže definitivní rozhodnutí co, kdy a jak nepadlo,“ upozornil mluvčí těžební společnosti Ivo Čelechovský a zopakoval, že Ekmark na zastupitelstvu uvedl, že to je výhledově do roku 2018.

„Nebylo specifikováno, jestli to bude dnes, zítra, pozítří, za měsíc, za rok. A bylo to řečeno v tom kontextu, že firma, aby byla životaschopná a konkurenceschopná, musí zeštíhlet. A samozřejmě to musí mít dopad na zaměstnanost, takže se počítá, že v takové firmě bude zaměstnáno pět až šest tisíc lidí,“ tlumočil mluvčí slova nejvyššího představitele OKD.

Dodal, že nyní se ve firmě uskuteční interní mítink, a případné doplňující informace společnost možná uvolní odpoledne.

Těžební firma, kterou vlastní NWR, se potýká kvůli nízkým cenám uhlí s existenčními problémy.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že oficiálně odbory těžební společnosti nemají žádnou zprávu o tom, že by chtěla firma propouštět nebo zavírat provozy.

Odbory: Lidi mají strach

„Je mi líto, že pořád plácají nesmysly,“ poznamenal na stranu vedení OKD s tím, že také zaznamenal řeči o tom, že firma propustí polovinu zaměstnanců z Dolu Paskov a Lazy.

„Nevíme nic, samé domněnky. Už by konečně mohl někdo říct, jak bude aspoň vypadat rok 2016, a ne plácat nesmysly. Znervózňují lidi, dráždí je a lidi už mají strach. Škoda mluvit,“ povzdychl si Pytlík.

Potvrdil, že s vedením OKD mluvili odboráři v pondělí. „Akorát jsme se dozvěděli, že pan Ekmark už není výkonným ředitelem, ale je generálním ředitelem, že zase obnovili tu funkci. A výkonným ředitelem je pan Klimša, že odcházejí další dva ředitelé Jurášek (ekonomicko-personální ředitel Jan Jurášek) a Kopta (technický ředitel Václav Kopta), což je šokující, že špičkoví manažeři odcházejí,“ prohlásil Pytlík.

Související téma:

Protesty nemají podle něj nyní význam. „Potřebovali bychom konečně vědět, jak to bude vypadat v letošním roce, co se bude nebo nebude zavírat. Jinak je těžké říct proti čemu bojovat,“ vysvětlil.

Reklama

Související články

NWR chce zavřít Důl Paskov už příští rok

Těžební společnost NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Dohoda se státem, podmíněná cenami...

Výběr článků

Načítám