Hlavní obsah

Asijské akcie po testu severokorejské pumy většinou klesají

Akciové trhy v Asii ve středu většinou mířily dolů a například japonské akcie odepsaly jedno procento. Investory znervóznil údajný úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy ohlášený Severní Koreou. Čínské akcie ale po pondělním prudkém propadu mírně rostou.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Na ilustračním snímku burza v jihokorejském Soulu

Článek

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 ve středu ztratil jedno procento a obchodování uzavřel na nejnižší hodnotě za dva a půl měsíce. Index jihokorejských akcií Kospi byl nižší o 0,3 procenta a hongkongský index Hang Seng ztrácel 0,6 procenta. Hlavní index australských akcií S/ASX 200 se snížil o 1,2 procenta.

Severní Korea prohlásila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. [celá zpráva]

Test podle agentury AP pravděpodobně zvýší napětí v regionu a na finančních trzích povede k menší ochotě riskovat. Vláda v Jižní Koreji již pokus odsoudila a svolala krizovou schůzku. Odpoledne se podle agentury Reuters patrně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Čínské akcie po velkém propadu posilují

Vzhůru ve středu zamířily čínské akcie. Index šanghajské burzy Shanghai Composite Index vzrostl o 1,8 procenta. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, přidával 0,4 procenta.

Oba ukazatele se v pondělí po slabých údajích z čínského zpracovatelského průmyslu propadly o zhruba sedm procent. Obchodování s čínskými akciemi bylo na zbytek toho dne poté automaticky přerušeno. [celá zpráva]

V úterý se čínské akciové trhy s pomocí vládních opatření stabilizovaly.

V Číně má tento týden v pátek přestat platit zákaz odprodeje akcií velkými akcionáři. Opatření, které má pomoci zabránit prudkému propadu burzy, zavedl Peking před půl rokem během letního masivního výprodeje čínských akcií. Tlak na jejich odprodej by po zrušení zákazu mohl zesílit. Státní média ale ve středu uvedla, že čínský regulátor trhů s cennými papíry jej ponechá v platnosti, dokud vláda nezveřejní nová pravidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám