Hlavní obsah

Ruská odveta pokračuje, Rosatom zastavil práce na první turecké jaderné elektrárně

• Aktualizováno

Ruský státní podnik Rosatom zastavil přípravné práce na první jaderné elektrárně v Turecku. Agentuře Reuters to ve středu sdělili představitelé tureckého energetického sektoru. Je to další důsledek krize vztahů mezi oběma zeměmi poté, co Turci přede dvěma týdny sestřelili na turecko-syrské hranici ruský bombardér zapojený do operací v Sýrii.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Protiruská demonstrace v Istanbulu

Článek

Rosatom kontrakt na projekt v hodnotě 20 miliard dolarů (asi 500 miliard korun) nezrušil, protože by to pro něj znamenalo vysoké penále, uvedli činitelé. Turecko už podle nich ale zvažuje další možné kandidáty na výstavbu elektrárny u pobřeží Středozemního moře.

Turecko pověřilo Rosatom stavbou elektrárny o výkonu 1200 megawattů před čtyřmi lety. Rosatom původně slíbil uvést první reaktor této elektrárny do provozu v roce 2019, projekt ale nabral zpoždění kvůli regulačním problémům a finančním potížím Ruska. Termín spuštění se nyní posunul na rok 2022, výstavba měla začít v příštím roce.

Ruský ministr energetiky minulý týden také oznámil pozastavení projektu plynovodu Turkish Stream. [celá zpráva]

Rusko již po sestřelení svého letadla oznámilo odvetná opatření vůči Turecku hlavně v oblasti cestovního ruchu, energetiky, stavebnictví a zemědělství. Turecké firmy nemají dostávat v Rusku zakázky, turečtí žadatelé práci a od ledna bude pozastaven bezvízový styk. Turkům by to mohlo způsobit škody ve výši až devět miliard dolarů. [celá zpráva]

O dalších elektrárnách jednají s Japonskem a USA

Turecko naprostou většinu své spotřeby energie dováží, což pro něj znamená roční náklady zhruba 50 miliard dolarů. Téměř 60 procent plynu přitom odebírá právě z Ruska. [celá zpráva]

Ankara chce, aby nejméně pět procent domácí produkce elektrické energie pocházelo z jádra. Předloni podepsala dohodu o výstavbě druhé jaderné elektrárny na břehu Černého moře s konsorciem japonských společností Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francouzskou GDF Suez. Loni vláda zahájila jednání o výstavbě třetí jaderné elektrárny s americkou společností Westinghouse, která je součástí japonské skupiny Toshiba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám