Hlavní obsah

Prodej volkswagenů v USA prudce klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Poprvé od vypuknutí skandálu s emisemi u naftových motorů zaznamenala automobilka Volkswagen výrazný propad odbytu ve Spojených státech. Prodej aut značky VW se v listopadu v meziročním srovnání na americkém trhu snížil o 24,7 procenta na 23 882 vozů.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller

Článek

Za poklesem stálo zastavení prodeje naftových aut, která umožňují manipulovat s měřením emisí. Odbyt luxusní divize Audi, které se skandál rovněž týká, stoupl pouze o 0,4 procenta na 16 700 vozů.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 miliónů aut, včetně asi 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto.

Údaje o listopadovém prodeji automobilů ve Spojených státech v úterý postupně zveřejňují také další výrobci. Největší americká automobilka General Motors například oznámila, že zvýšila prodej na domácím trhu o 1,5 procenta na 229 296 vozů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám