Hlavní obsah

Lukoil prezidentova poradce Nejedlého nehodlá zaplatit pokutu státu

Novinky, tov, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Lukoil Aviation Czech nezaplatí státu pokutu 27,5 miliónu korun. Likvidátor Lukoilu Tomáš Rychlý Správě státních hmotných rezerv (SSHR) oznámil, že její pohledávku neuznává, informoval týdeník Dotyk. Přitom ještě v létě Nejedlý tvrdil, že firma veškeré závazky vůči státu uhradí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Peníze se týkají smlouvy na obměnu zásob leteckého petroleje, o platbě rozhodl v červnu soud. Ve firmě figuroval poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Firma je od konce června v likvidaci.

„Je veřejnou informací, že vedeme o pohledávku soudní spor a běží odvolací řízení. Jinak bohužel nemohu věc komentovat,“ řekl Novinkám Rychlý.

„Likvidátor pohledávku neuznává, přestože o ní letos v červnu rozhodl soud. Požádáme proto o její vymáhání Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,” řekl týdeníku šéf SSHR Pavel Švagr.

V létě přitom Nejedlý uvedl, že firma během likvidace veškeré své závazky zaplatí.

"Potvrzujeme, že naše společnost vstoupila do likvidace, v jejímž průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu," napsal na konci června Nejedlý agentuře ČTK.

Nejedlý jako prezidentův poradce zůstává

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje.

„Firma v daném roce obměnila pouze poloviční množství petroleje, než bylo stanoveno ve smlouvě, za což dostala uvedenou pokutu,” řekl Novinkám mluvčí SSHR Jakub Linka.

Firma měla v Česku několik významných kontraktů včetně dodávek paliva pro Letiště Praha.  Než vstoupila do likvidace, byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil.

Nejedlý je poradcem prezidenta Miloše Zemana pro energetické otázky a místopředsedou Strany práv občanů, která dřív nesla Zemanovo jméno.

Zeman v červnu řekl, že chce počkat, jak soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne. Teprve poté se prý rozhodne, jestli Nejedlý zůstane mezi jeho poradci.

„Postoj pana prezidenta se vůbec nezměnil. V každém případě je to věc zcela soukromého charakteru, která se týká soukromých společností, takže není potřeba, aby pan prezident takovou věc komentoval,“ řekl v pondělí Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Pan Nejedlý jako poradce zůstává,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám