Hlavní obsah

Spotřeba piva v Česku ožívá, stále častěji ho ale lidé pijí doma

Novinky, tov

Po výrazném propadu v roce 2010 spotřeba piva v Česku pomalu roste. Zvyšuje se podíl piva konzumovaného doma, ten tvoří již 59 procent oproti množství piva vypitého v restauracích. Vyplývá to z průzkumu ČSOB a statistik Českého svazu pivovarů a sladoven.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výroba piva v ČR pro tuzemsko

Článek

Důvody, proč lidé pijí pivo častěji doma než v hospodách a restauracích, jsou hlavně ekonomické. Cena lahvového piva je výrazně nižší.

„Lidé dnes mají mnohem širší škálu možností, jak investovat své peníze a čas než třeba před deseti lety. V našem odvětví se to projevilo především v přesunu konzumace z provozoven do domácností. Pokud už se lidé rozhodnou, že chtějí strávit čas v restauraci, jsou stále náročnější,“ řekla Drahomíra Mandíková z Plzeňského Prazdroje.

Víc piva v plechovkách a plastu

”Kromě toho roste poptávka po zajímavějších a chuťově kvalitnějších produktech, které nahrávají pivním speciálům a menším pivovarům,” uvádí studie.

Zatímco v roce 2009 vyrobily pivovary pro český trh 16,7 miliónů hektolitrů piva, o rok později to bylo pouze 15,1 miliónů hektolitrů. Slibný trend potvrzuje loňský výsledek s přibližně 16 milióny hektolitrů.

„Ve spotřebitelském chování se v poslední době profilují dva hlavní trendy. Na jedné straně lidé pijí více levnějšího lahvového piva a pijí ho doma, na druhé straně se mezi pivaři rekrutuje náročnější klientela, která vyhledává kvalitní a neobvyklá piva,“ uvedl Ladislav Češpiva z Pivovaru Nymburk.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven v posledních letech stále mírně stoupá podíl piva prodávaného v PET lahvích a plechovkách na úkor tradičního skla.

Pavel Regner z Pivovaru Konrád věří, že na trhu bude v budoucnu místo pro všechny typy pivovarů. „Budou zde stále velcí hráči, kteří budou nabízet piva taková ta velká a levnější a k tomu na druhé straně různé minipivovary a mikropivovary, které budou nabízet piva dražší, zvláštní, originální a místní. K tomu budou střední pivovary, ty budou nabízet něco mezi, budou mít stálý sortiment, který občas něčím zpestří,“ říká.

Anketa

Chodíte na pivo do restaurace, nebo si dáte radši doma?
Chodím do restaurace
31,2 %
Dám si nejčastěji doma
58,3 %
Půl na půl
10,5 %
Celkem hlasovalo 1588 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám