Hlavní obsah

Temelín letos rozdal za alkohol na pracovišti pokuty ve výši téměř půl miliónu

Právo, Vladimír Vácha

Pokuty za bezmála půl miliónu korun museli od začátku roku zaplatit za své prohřešky dodavatelé v Jaderné elektrárně Temelín. Nejčastějším důvodem sankcí byl vstup do elektrárny pod vlivem alkoholu. Jen v několika případech to byly chyby při vstupu do hlídaných prostor.

Foto: Václav Brom

Marika Kohoutková (vpravo) z ostrahy elektrárny vyhodnocuje výsledek testu u jedné zaměstnankyně vstupující do areálu. Ten dopadl negativně, stejně jako drtivá většina ostatních.

Článek

I když pokuta může za zmíněné prohřešky dosáhnout až 120 tisíc korun, tak vysokou sankci ale letos zatím nikdo nedostal.

„Nejvyšší byla zatím ve výši 50 tisíc korun,“ řekl Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták. Upřesnil, že ji dostal dodavatel, u jehož zaměstnanců byl zjištěn zbytkový alkohol hned dvakrát. Přitom v Temelíně je na alkohol a jiné návykové látky nulová tolerance. Trojí prohřešek už by znamenal finanční postih v maximální výši.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpřísnili sankce

„Smyslem není vybírat peníze od dodavatelů. Je to o dodržování pravidel, která platí pro všechny. V jaderných elektrárnách jsme v tomto ohledu velmi přísní,“ zdůraznila ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ Iva Kubáňová. Sankce za alkohol podle jejích slov vedení elektrárny začátkem letošního roku výrazně zvýšilo. Předtím šlo o pokuty maximálně do 25 tisíc korun.

Letos už ochranka od počátku roku provedla testy na alkohol u více než sedmi tisíc lidí. Drtivá většina byla negativní. Pozitivních bylo pouze třináct a ve dvanácti případech se týkaly dodavatelských firem.

„Většinou šlo o lidi, kteří pracují v Temelíně krátce a podcenili zbytkový alkohol,“ konstatoval Sviták. Připomněl, že od loňského roku ČEZ v Temelíně testuje své zaměstnance i dodavatele také na přítomnost drog. Používá k tomu stejné vybavení jako má policie. I zde jsou trestem za porušení vysoké pokuty pro dodavatele a doživotní zákazy vstupu pro zaměstnance. Takový případ ale zatím nenastal.

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín vyrábí elektřinu už patnáct let

Už patnáct let vyrábí elektřinu nejvýkonnější český energetický zdroj Jaderná elektrárna Temelín (JETE). První ze dvou jaderných reaktorů nastartovala ráno 6....

Výběr článků

Načítám