Hlavní obsah

Země EU nebudou moci zakazovat geneticky modifikované potraviny schválené Bruselem

Brusel

Evropský parlament ve středu zamítl návrh, aby členské státy mohly zakázat na svém území prodej geneticky modifikovaných (GM) potravin schválených Evropskou unií. Státům to chtěla umožnit Evropská komise. Mnozí europoslanci ale namítali, že by to mohlo vést k obnovení hraničních kontrol mezi zeměmi nebo zasáhnout obchod.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Článek

Brusel v dubnu navrhl dát vládám možnost omezit nebo zakázat na svém území prodej či užívání GM potravin či krmiv, které jsou schválené na úrovni unie. Toto právo „vybrat si” už vlády mají v případě pěstování GMO.

Nejnovější návrh ale v EP narazil na odpor. Řada europoslanců se na příklad obávala, že by mohl vést k obnovení hraničních kontrol mezi členy, kteří GMO podporují, a těmi, kteří jsou proti.

„Návrh by mohl mít nepříznivý nepřímý vliv na dovoz,” uvedl v rozpravě lidovecký poslanec a šéf výboru pro životní prostředí Giovanni La Via z Itálie. Upozornil tak na skutečnost, že zatímco GM potraviny se na unijním trhu vyskytují minimálně, odvětví živočišné výroby je závislé na dovozu sóji a dalších rostlinných bílkovin, a to především ze zemí, kde se GM plodiny pěstují ve velkém.

Aby mohly vstoupit na unijní trh, musí všechny geneticky modifikované organismy získat schválení na unijní úrovni. Členské státy ale zatím nedokázaly nikdy najít dostatečnou většinu, aby návrh komise na dovoz GM plodin určených k výkrmu či konzumaci přijaly nebo zamítly. Rozhodování tudíž zbývá na komisi. Pokud daná GM plodina nepředstavuje zdravotní nebo ekologické riziko, komise její dovoz obvykle schválí.

Reklama

Výběr článků

Načítám