Hlavní obsah

Americké sankce nově postihují i výrobce kalašnikovů či letadel MiG

Washington/Moskva

Spojené státy rozšířily seznam ruských firem vystavených sankcím za šíření jaderných a raketových technologií a za podporu agresivní ruské politiky vůči Ukrajině. Oznámilo to na svém webu ministerstvo obchodu USA. Rusko na rozšíření sankcí odpovědělo důrazným protestem.

Foto: USAF

Přistávající polský MiG-29

Článek

Na sankční seznam zařadily Spojené státy nově několik ruských společností, které údajně dodávají jaderné a raketové technologie režimům v Severní Koreji, Íránu a Sýrii. Na seznamu se ocitl monopolní ruský zbrojní exportér Rosoboronexport nebo společnost MiG, která vyrábí známé stíhací letouny. Na seznamu jsou i další zbrojovky jako Iževská nebo Izmaš, kde se vyrábějí kalašnikovy, uvedla agentura Interfax Ukrajina.

Je to paradoxní, protože některé letouny MiG využívají i státy NATO jako Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko či Polsko.

Ministerstvo obchodu USA rozšířilo i sankční seznam, na němž figurují ruské firmy podporující agresivní kroky Moskvy vůči Ukrajině. Na seznam, vytvořený už loni v březnu, bylo nově zařazeno 29 společností. Jde převážně o dceřiné firmy státní ropné společnosti Rosněfť působící v oblasti těžby a zpracování nerostných surovin a rafinérie.

Rusko nové sankce odsoudilo

Sankcím jsou vystaveny i některé vývozní organizace z jiných zemí, například z Číny, Súdánu, Turecka nebo Spojených arabských emirátů, ale také Švýcarska a Velké Británie.

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu nová sankční opatření Spojených států důrazně odsoudilo. „Jde o další etapu prosazování nepřátelské linie USA, jejíž podstatou je vědomé a důsledné ničení základny pro normalizaci rusko-amerických vztahů,“ uvedla ruská diplomacie.

Ruská odpověď prý bude následovat, nebude ale nutně symetrická, rozšíření sankcí se však „jako bumerang“ obrátí proti Spojeným státům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám