Hlavní obsah

Rusko zničilo 20 tun rajčat s českým certifikátem

• Aktualizováno

Ruské potravinové embargo, vyhlášené jako odveta za sankce Západu, má podle agentury Interfax první českou ztrátu. V Kaliningradské oblasti na západě Ruska zničili 20 tun rajčat označených jako český reexport původem z Makedonie. České ministerstvo zemědělství informaci, že zelenina šla přes ČR, potvrdilo. Firma, které rajčata reexportovala, sice podle něj sídlí v ČR, její jednatel má ale ruské občanství.

Foto: Jiří Antal, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jde o reexportované zásilky rajčat původem z Makedonie. Vývozce předložil ověřené kopie rostlinolékařských osvědčení původem z Makedonie. V České republice byly zásilky pouze opatřeny reexportním rostlinolékařským osvědčením, bez další kontroly," řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán, podle kterého tak v žádném případě nepochází zboží z ČR.

Podle resortu dala zásilce certifikát o původu rovněž Hospodářská komora ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Vývozcem jsme byli o zadržení a likvidaci rajčat informováni. Jedná se o obdobný případ jako u reexportů řezaných květin původem z Nizozemska," dodal Jordán. Podle regionální kaliningradské odbočky ruské zemědělské inspekce Rosselchoznadzor se na ruské území kontraband prý dostal přes sousední Polsko jako reexport.

Makedonská zemědělská inspekce ale prý s kauzou nemá nic společného. Na dotaz ruských úředníků podle Interfaxu sdělila, že žádný certifikát na rajčata nevydala. Následoval proto pokyn kontrolorů podezřelou zásilku zničit. Podle Jordána je škoda, že ruské autority přistupují k tak razantním řešením, jako je likvidace zemědělských komodit, které by mohly být využité k výživě lidí či zvířat. "Jde však o jejich rozhodnutí, které nám nepřísluší dále komentovat," řekl Jordán.

Bojují proti pašerákům embargovaných potravin

Ruská média od vyhlášení embarga pečlivě sledují likvidaci evropských potravin, o zničení zásilky z České republiky ale dnes informovala poprvé. Často se v tisku objevují zprávy o ničení polských jablek nebo ovoce z jižní Evropy. Sankční potraviny bývají často fiktivně označené jako zboží z Běloruska, z Kazachstánu nebo z jiných států, na něž se ruské embargo nevztahuje. Terčem ruských sankcí není ani Makedonie.

Ruská policie v úterý také oznámila rozbití mezinárodní konspirační sítě, jejíž členové podloudně dopravili do země zakázané západoevropské potraviny za dvě miliardy rublů (750 milionů korun). Podle agentury TASS mělo jít o sýr a některé další produkty, které byly od března distribuovány do prodejní sítě v Moskvě a Petrohradě.

Při razii policisté prohledali 17 domů, obchodů a kanceláří, kde našli 470 tun z Evropy dovezeného syřidla, látky potřebné k výrobě sýrů srážením mléka. Vyrobenou produkci pak podvodníci opatřovali falešnými etiketami zahraničních firem. Šest lidí bylo zatčeno, mezi nimi i několik cizinců. Jejich totožnost ani původ policie neoznámila.

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz likvidovat nezákonně dovážené zboží počátkem srpna. Krok vyvolal protesty ruské veřejnosti, která v ničení jinak nezávadných zemědělských produktů nevidí smysl. Kreml ale na svém rozhodnutí trvá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám