Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste téměř o čtyři procenta. Ministerstvo zlepšilo vyhlídky

• Aktualizováno

Ministerstvo financí v nové prognóze výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Růst české ekonomiky táhne tradičně automobilový průmysl. Na snímku výroba automatických převodovek v závodě Škody ve Vrchlabí.

Článek

V dubnu počítal úřad s letošním růstem ekonomiky o 2,7 procenta, loni HDP vzrostl o dvě procenta. Pro příští rok ministerstvo nechalo odhad růstu hrubého HDP na 2,5 procenta.

„Očekáváme, že v průběhu roku 2015 bude ekonomika stimulována několika jednorázovými faktory. Jde za prvé o významně nižší ceny ropy. Jako další pozitivní faktor působí čerpání prostředků z fondů EU. V roce 2016 by měly uvedené jednorázové faktory odeznít a ekonomický růst by měl odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky," uvedl úřad.

Odhady ministerstva financí (v závorce dubnový odhad):
odhad 2015odhad 2016
HDP3,9 % (2,7 %)2,5 % (2,5 %)
Průměrná míra inflace0,5 % (0,3 %)1,5 % (1,5 %)
Nezaměstnanost (VŠPS)5,7 % (5,7 %)5,5 % (5,5 %)
Zdroj: MF

Ministerstvo zvýšilo i odhad vývoje průměrné inflace v letošním roce na 0,5 procenta z dubnových 0,3 procenta. Pro rok 2016 nadále počítá s průměrnou inflací 1,5 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla i podle nové prognózy letos činit 5,7 procenta a příští rok 5,5 procenta.

Letos MF očekává mírný pokles deficitu veřejných financí na 1,9 procenta HDP z loňských dvou procent. „Na příjmové straně by mělo dojít k opětovnému skokovému navýšení výnosu daně z tabákových výrobků a také inkaso DPH by se i přes zavedení druhé snížené sazby na vybrané skupiny komodit mělo vyvíjet příznivě.

S vyšším růstem počítají i banky

O více než tři procenta by mělo vzrůst inkaso přímých daní, které bude podobně jako v roce 2014 taženo především výnosem daně z příjmů právnických osob," uvádí prognóza.

Česká národní banka zveřejní novou prognózu příští týden. V té aktuální z května počítá s letošním růstem ekonomiky o 2,6 procenta a pro příští rok o 3,2 procenta.

Díky rychlému růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí již řada institucí v poslední době odhady vylepšila.

Například podle České spořitelny by letos hrubý domácí produkt měl stoupnout až o 3,7 procenta. HSBC Banka v nedávném odhadu počítá letos s růstem HDP o 3,4 procenta a UniCredit Bank v červnové prognóze předpověděla letošní růst na 3,8 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám