Hlavní obsah

Eurozóna se pomalu dozvídá hořkou pravdu: Řecko bude potřebovat 30letý odklad splátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko bude potřebovat mnohem výraznější zmírnění dluhové zátěže, než jeho partneři z eurozóny předpokládali. Důvodem jsou škody, které řecká ekonomika a banky utrpěly v uplynulých dvou týdnech. Vyplývá to podle agentury Reuters z důvěrné studie Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ta doporučuje Aténám poskytnout až třicetiletý odklad splátek evropských dluhů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Jedna z hvězd na vlajce EU s Akropolí v pozadí

Článek

"Dramatické zhoršení udržitelnosti (řeckého) dluhu ukazuje na potřebu zmírnění dluhové zátěže v rozsahu, který bude muset výrazně překonat to, co se dosud zvažovalo a co navrhuje (Evropský stabilizační mechanismus) ESM," píše se ve studii.

Ta byla podle agentury Reuters v pondělí zaslána členským zemí eurozóny poté, co předběžně souhlasily s třetím záchranným programem pro Řecko.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu dluží Řecko

Evropské země by podle studie měly Řecku poskytnout třicetiletý odklad povinností spojených se splácením všech evropských dluhů a radikálně prodloužit dobu splatnosti půjček, nebo by měly každoročně provádět přímé převody peněz do řeckého rozpočtu. Další variantou je pak přistoupit na výrazné seškrtání řeckých dluhů, píše Reuters.

O neudržitelnosti řeckého dluhu a nutnosti úlev psal MMF už začátkem měsíce. Tehdy mluvil o potřebě dvacetiletého odkladu splácení. Názory MMF při vyjednávání původně argumentoval i řecký premiér Alexis Tsipras. Pod silným tlakem věřitelů z eurozóny mu to ale nakonec nebylo nic platné a musel přijmout velmi tvrdé podmínky.

MMF je čtvrtým největším věřitelem Řecka po Německu, Francii a Itálii.

Reklama

Související články

Zeman: Řecko by mělo vystoupit z eurozóny

Prezident Miloš Zeman vidí jako řešení řecké krize vystoupení Řecka z eurozóny. Naopak se stále domnívá, že Česká republika by do eurozóny měla vstoupit....

Výběr článků

Načítám