Hlavní obsah

Elektřina v nejbližších letech nezdraží, odhadují analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena elektřiny na burze za poslední čtyři roky klesla o polovinu a je již několik týdnů na historických minimech. Kvůli budování nových obnovitelných zdrojů v Německu a přebytku uhlí hlavně v Polsku by elektřina neměla v nejbližších letech zdražovat, naopak může ještě zlevnit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ročního kontraktu elektřiny na burze EEX v Lipsku

Článek

Zatímco v roce 2011 se cena ročního kontraktu na elektřinu na burze pohybovala kolem 60 eur (1 643 korun) za megawatthodinu, nyní se obchoduje za 31,35 eur (854 korun).

„Do konce roku nepředpokládáme obrat klesajícího trendu. Navíc cena může ještě klesnout. Všichni zákazníci, jak domácnosti, tak firmy si polepší,“ řekl Jaroslav Codl, ze společnosti Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou i emisními povolenkami.

Za současným poklesem cen elektřiny je především levné uhlí a povolenky CO2. Dále také pokračující trend zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu. Například výrobní kapacity větrné produkce by se měly v příštím roce zvýšit o 3 GW, zatímco instalované kapacity solární produkce v Německu by si měly polepšit o dalších 0,4 GW.

Analytici Virtuse Energy odhadují pokles ceny i pro příští rok. „Nárůst ceny neočekáváme ani v příštím roce. Elektřiny je navíc v Evropě nadbytek. Výše všech instalovaných výrobních kapacit daleko přesahuje spotřebu elektřiny, navíc výstavba nových zdrojů na výrobu elektřiny je rychlejší než růst spotřeby. Cenu elektřiny ovlivňují variabilní náklady na produkci, jejichž průměr neustále klesá,“ dodal Codl.

Polské doly vedou cenovou válku

Stagnaci či mírný pokles cen elektřiny očekává v příštích několika letech také analytik společnosti Patria Direct Tomáš Sýkora. Vychází z cen dlouhodobých kontraktů na burze v Německu, kde se nyní elektřina na tři roky dopředu obchoduje za 31,30 EUR/MWh.

„Elektřiny je v regionu přinejmenším dostatek - pokud ne nadbytek - a její produkce se bude postupně mírně snižovat až s uzavírkou jaderných zdrojů v Německu a odstávkou méně efektivních uhelných elektráren,” řekl Novinkám. Cena elektřiny v minulém roce do velké míry kopírovala vývoj cen uhlí a Sýkora očekává, že tomu tak bude i v dalších měsících.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

„Trh s energetickým uhlím v regionu střední Evropy je značně přezásobený, především kvůli situaci v Polsku, kde aktuálně dochází k cenovým válkám mezi důlními společnostmi ve snaze zachovat produkci a udržet zaměstnanost. Růst ceny uhlí tedy nepředpokládáme, v nejlepším případě spíše stagnaci a stejný pohled máme i na cenu silové elektřiny,” dodal analytik.

„Vyčištění” trhu s regionálním uhlím podle něj ještě zřejmě nějaký čas potrvá. Růst cen elektřiny v souvislosti se zdražením emisních povolenek očekává spíše až v letech 2018 - 2020.

Mírně zlevnila i regulovaná část ceny

Zlevnění elektřiny mohli na fakturách v posledních letech pozorovat i zákazníci v Česku, nejčastěji ale jen v jednotkách procent za rok. Zlevnění elektřiny na burzách podle ekonomů částečně ztlumilo oslabení koruny. U některých tarifů, pro nové zákazníky či při uzavření smlouvy na více let dopředu, nabízeli dodavatelé mezi lety 2013 - 2014 slevu deset až dvacet procent. Ještě levněji bylo možné nakoupit elektřinu třeba v elektronických aukcích pro domácnosti.

Cena silové elektřiny tvoří v Česku necelou polovinu z ceny na faktuře, větší část platíme za  regulovanou složku, která odráží například náklady za používání sítí. Regulované ceny elektřiny ERÚ v listopadu snížil pro rok 2015 o 1,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám