Hlavní obsah

Řecká centrální banka má jasno: Bez dohody bude bankrot a opuštění eura

Řecká centrální banka ve středu poprvé varovala, že se země bez dohody s věřiteli vydá na „bolestivou cestu“ směrem k platební neschopnosti a časem k opuštění eurozóny. Napsal to server BBC.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se nepodaří dosáhnout dohody, bude to znamenat bolestivou cestu k řeckému bankrotu a nakonec opuštění eurozóny a s největší pravděpodobností i Evropské unie,“ uvedla banka v prohlášení.

„Uzavření dohody s našimi partnery je historický imperativ, který si nemůžeme dovolit ignorovat,“ dodala.

Bez dohody a uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur pomoci podle banky také akceleruje hospodářský propad země. Od října do dubna Řekové vybrali z účtů  zhruba 30 miliard eur, informovala také.

Navzdory varování rostly akcie na řecké burze kolem poledne o 0,9 procenta. Od pátku ale akciový index aténské burzy ztratil 11 procent. Nejvíce ztrácely akcie bank.

Rakouská výzva k solidaritě

Evropská unie by měla být se členy, kteří jsou v nouzi, ve vlastním zájmu solidární, prohlásil ve středu rakouský kancléř Werner Faymann během jednání s řeckým prezidentem Prokopisem Pavlopulosem. Sociálnědemokratický lídr Rakouska se podle agentury Reuters postavil na stranu Řecka v otázce přísných reforem, které požadují jeho věřitelé pro poskytnutí další části pomoci. Faymann bude ve středu jednat rovněž s premiérem Alexisem Tsiprasem.

„Vím o řadě návrhů, (pocházejících) také od (věřitelských) institucí, které podle mě rovněž nejsou v pořádku,“ řekl před středečním jednáním rozhlasové stanici ORF. Řekové podle něho těžko pochopí zvyšování daní ve chvíli, kdy tu nezaměstnanost dosahuje až 40 procent.

Tsipras a jeho vládní kolegové prohlašují, že je požadavky Evropské komise nutí zvýšit například DPH na léky a elektřinu. Šéf komise Jean-Claude Juncker to ale v úterý rázně popřel s tím, že EK navrhla jiné způsoby, jak vylepšit řecký rozpočet, včetně „mírného snížení“ výdajů na obranu. [celá zpráva]

Podle Faymanna může být alternativou zajišťující posílení příjmů řeckého rozpočtu například předcházení daňovým podvodům a efektivní výběr daní od všech Řeků. „Stojím na straně Řeků, kterým jsou v této složité situaci navrhovány věci škodlivé pro společnost,“ prohlásil kancléř, podle něhož by se v poslední době vyhrocená debata měla oprostit od invektiv.

Řecko má do konce tohoto měsíce splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dluh v celkové výši asi 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Peníze ale nemá, a pokud se s věřiteli nedohodne na uvolnění zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu, ocitne se na pokraji státního bankrotu. MMF je spolu s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou (ECB) jedním z hlavních věřitelů Řecka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám