Hlavní obsah

Česko je v kvalitě života na 22. místě na světě, dokonce před Itálií

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se umístila na 22. místě v nejnovějším žebříčku s názvem Index společenského rozvoje (Social Progress Index), který sleduje společenský a ekonomický rozvoj a úroveň životního prostředí ve 133 zemích světa. Češi si meziročně polepšili o jednu příčku a v hodnocení dopadli lépe než například Slovensko, Polsko či Itálie, která je na 31. místě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nejlépe v celosvětovém žebříčku dopadly severské země Norsko a Švédsko. Následuje Švýcarsko, Island, Nový Zéland a Kanada. V první desítce jsou ještě Finsko, Dánsko, Nizozemsko a Austrálie. Nejhůře naopak dopadly země jako Afghánistán, Čadská republika a Středoafrická republika.

Výsledky aktuálního indexu oznámila nezisková organizace Social Progress Imperative a společnost Deloitte, která na něm spolupracovala.

„Česká republika si v tomto žebříčku vede lépe než v porovnání čistě ekonomických ukazatelů, což dokumentuje vyspělost české společnosti v ostatních oblastech. K dobrému umístění nám pomohly například nízká kriminalita a vysoký stupeň osobní bezpečnosti nebo zlepšení životního prostředí,“ říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Žebříček kvality života
ZeměIndex společenského rozvoje
1.Norsko88,36
2.Švédsko88,06
3.Švýcarsko87,97
4.Island87,62
5.Nový Zéland87,08
6.Kanada86,89
7.Finsko86,75
8.Dánsko86,63
9.Nizozemsko86,50
10.Austrálie86,42
21.Francie80,82
22.Česká republika80,59
23.Estonsko80,49
Zdroj: Social Progress Imperative, Deloitte

Slabinami Česka jsou naopak úroveň školství a nízká míra tolerance vůči minoritám. „Větší pozornost těmto problémům by nás posunula nejen v tomto žebříčku, ale především zlepšila stav naší společnosti jako takové,” dodal Marek.

Česko dopadlo lépe než Slovensko, které je na 25. místě. Ze zemí v regionu si naopak lépe vedli Slovinci – jsou na 19. místě.

Ekonomicky vyspělé země, jako je např. Norsko, které se letos umístilo na prvním místě, obecně dosahují lepších sociálních výsledků než země s nižším příjmem. Vědečtí pracovníci ovšem tvrdí, že samotné HDP není ani zdaleka klíčovým faktorem pro sociální rozvoj.

Například Kostarika (28. místo v žebříčku) s HDP na hlavu ve výši 13 431 dolarů dosahuje mnohem vyšší úrovně sociálního rozvoje než Itálie a Jižní Korea dohromady, přestože výše jejich HDP na hlavu je více než dvakrát tak vysoká (Itálie 34 167 dolarů a Jižní Korea 32 708 dolarů na hlavu).

Naopak USA s 51 340 dolary HDP na hlavu si vedou poměrně špatně v mnoha oblastech poměřovaných indexem, včetně oblasti „zdraví a pocitu štěstí“, což je staví až za země s nižším HDP na hlavu, jako je např. Kanada (na šestém místě) a Velká Británie, která obsadila jedenáctou příčku. Spojené státy se na žebříčku umístily na 16. místě, hned za Německem a Japonskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám