Hlavní obsah

Snížená daň nemůže platit pro e-knihy, rozhodl Soudní dvůr EU

Francie a Lucembursko prohrály boj o nižší sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na elektronické knihy. Soudní dvůr EU ve čtvrtek rozhodl, že nižší DPH se vztahuje pouze na papírové knihy. Dal tak za pravdu Evropské komisi.

Foto: Profimedia.cz

Čtečka elektronických knih

Článek

Unijní pravidla umožňují členským zemím stanovit nižší sazbu DPH na tištěné knihy. Před dvěma lety EK rozhodla, že nižší daň zavedená Francií a Lucemburskem na elektronické knihy, v případě Francie 5,5 procenta a Lucemburska tři procenta, je nelegální.

Snížená DPH se podle komise nevztahuje na elektronické knihy, protože je to elektronicky poskytnutá služba. Není tedy na seznamu zboží nebo služeb, kterým je dovoleno využít nižší sazbu.

Soudci odmítli argument Francie a Lucemburska, že elektronické knihy by měly být považovány spíše za zboží než službu.

V Česku rozdíl 11 procent

"Soud zjistil, že směrnice o DPH vylučuje možnost, aby se nižší sazba DPH vztahovala na 'elektronicky poskytované služby'," uvádí se v prohlášení soudu, z něhož cituje agentura Reuters. "Soud zastává názor, že dodávka elektronických knih takovou službou je."

Většina z 28 členských zemí Evropské unie má stanovenou sazbu DPH v rozmezí od 18 do 25 procent. DPH na papírové knihy se, vyjma tří zemí, pohybuje v rozmezí od nuly do deseti procent. V Česku se na knihy vztahuje od ledna třetí snížená sazba 10 procent. Na e-knihy a audioknihy dál platí základní sazba 21 procent.

Podle údajů společnosti Statista se v roce 2013 elektronické knihy na celkovém prodeji knih v Evropě podílely 4,5 procenta. Do roku 2017 má jejich podíl stoupnout na více než pětinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám