Hlavní obsah

Firma šéfa lihové mafie je v insolvenčním řízení

Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení se společností Morávia-Chem, kterou tajně vlastnil zlínský podnikatel a šéf lihové mafie Radek Březina. Insolvenční návrh podalo vedení Morávia-Chem, které závazky včetně požadavku celníků na zajištění spotřební daně vypočítalo na 630 miliónů korun.

Článek

V areálu Morávia-Chem Březina prováděl falešnou denaturaci lihu a tato firma z Hrobic na Zlínsku hrála klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem. Podle obžaloby mafie kolem Radka Březiny způsobila škodu na daních v rekordní výši 6,7 miliardy korun.

Jednatel Morávia-Chem Radek Menšík insolvenční návrh, ve kterém požaduje prohlášení úpadku, podal ve středu a v tentýž den soud insolvenční řízení zahájil.

Menšík návrh zdůvodnil tím, že celní úřad na konci ledna chtěl po firmě složení jistoty v celkové hodnotě bezmála 510 miliónů korun. Firma peníze v požadovaném termínu nesložila a celníci na její majetek včetně zásob nařídili exekuci. „Tímto opatřením došlo k úplnému zastavení činnosti fungující a prosperující firmy,” uvedl Menšík.

Firma Morávia-Chem je podle Menšíka kvůli požadavku celníků na složení jistoty předlužena a její závazky mnohonásobně převyšují majetek. Zatímco závazky společnosti Morávia-Chem Menšík vypočítal na 630 miliónů korun, majetek firmy má prý hodnotu 112 miliónů korun.

Případ takzvané lihové mafie v čele s podnikatelem Radkem Březinou nyní projednává olomoucký krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Lihová mafie využila tři stovky mobilů

Až 300 mobilních telefonů se zvláštními funkcemi používali lidé napojení na šéfa takzvané lihové mafie Radka Březinu. U olomouckého soudu, kde se jeho kauza...

Výběr článků

Načítám