Hlavní obsah

Lihová mafie využila tři stovky mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Až 300 mobilních telefonů se zvláštními funkcemi používali lidé napojení na šéfa takzvané lihové mafie Radka Březinu. U olomouckého soudu, kde se jeho kauza řeší, to v úterý vypověděl prodejce mobilů. Přístroje, které jim obstarával, měly omezená volání nebo byly určené pouze pro příjem textových zpráv. U soudu kromě toho opět zazněly informace o ovlivňování svědků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u olomouckého soudu. Archivní snímek

Článek

"Měli zvláštní požadavek, chtěli zprovoznit telefony jen tak, aby měli omezené volání jen mezi sebou. Šlo o 200 až 300 telefonů za několik let, bylo to v několika várkách dvakrát až třikrát za rok. Jedním z velmi výjimečných požadavků bylo, že chtěli jen přístroje na SMS, takže se z nich vymontovalo sluchátko," uvedl prodejce telefonů.

Podotkl, že cena telefonů se pohybovala do 1500 až 2000 korun, platilo se údajně hotově na prodejně. Krytí prostřednictvím speciálních telefonů již dříve potvrdil i Radek Březina. Před osudnou prohlídkou je prý nechal všechny zničit.

U soudu v úterý vypovídal také zaměstnanec Březinovy firmy Energoinvestment. Připustil, že byl kvůli výpovědi u soudu ovlivňován. "Dostal jsem hned na začátku kauzy nabídku, že když budu svědčit ve prospěch Radka Březiny, budu se mít líp. Nebylo to ale nic konkrétního," uvedl.

Březina chce vyslechnout policisty

Ze spisu však vyšlo najevo, že měl na Březinův pokyn přepsat půjčování aut na obžalovaného Lubomíra Kaláče, kterého Březina viní z podstatného podílu na trestné činnosti. "Pan Březina psal, že proti němu Kaláč nějak blbě vypovídal," uvedl policistům. "To už mě dnes ani nenapadlo, ale je to pravda," doplnil dnes u soudu. Další zaměstnanci podle něj údajně dostali 10 000 korun za změnu výpovědi.

Soud pokračuje ve středu dalšími výpověďmi svědků, soudce jich pozval na tento týden zhruba dvě desítky. Před soudem by měli stanout nejen zaměstnanci Březinových firem, ale i policisté, na jejichž předvolání trval Radek Březina. Ve zbylém čase se hodlá soudce zabývat přehráváním odposlechů nebo čtením listinných důkazů.

Podle žalobce bylo do této organizované zločinecké skupiny zapojeno sedm lidí, osmým obžalovaným je Tomáš Pantlík, který je před soudem kvůli tajnému skladu s lihem v Olomouci. S nelegálním lihem skupina podle obžaloby obchodovala od roku 1998 do předloňska. Stát prý při nelegálních obchodech s lihem obrala na daních o 6,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám