Hlavní obsah

ČSA šetří, cestujícím hrozí příplatek za kufry

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České aerolinie od příštího týdne na některých linkách snižují limit pro bezplatně odbavené zavazadlo ze současných 23 kilogramů na 15. Za nadlimitní zavazadlo zaplatí lidé s levnějšími letenkami jednosměrně 850 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letadlo ČSA

Článek

Snížení limitu pro odbavená zavazadla ČSA platí pro letenky vystavené od středy 25. února a týká se nejlevnějšího ze tří tarifů letenek. ČSA oznámily zavedení zjednodušených tří tarifů místo dosavadních pěti spolu se zavedením nových „skákavých“ linek na tiskové konferenci minulý týden. [celá zpráva]

Jak řekl Novinkám mluvčí ČSA Daniel Šabík, pro zachování současných pravidel pro zavazadla se stačí ještě před zakoupením letenky zaregistrovat a stát se členem věrnostního programu OK Plus.

Cestující, kteří to nevědí, nicméně na letišti čeká překvapení a při odbavení zavazadla nad 15 kilogramů zaplatí v každém směru 850 korun nebo 30 eur. Dříve bývala na letišti při odbavení zavazadel zhruba dvoukilová tolerance nadváhy, na tu ale u sníženého limitu nelze spoléhat.

Změny se týkají v tarifu Standard například linek do Amsterdamu, Atén, Benátek, Bratislavy, Hamburku, Osla nebo Ženevy. Celkem jde o 34 destinací, které jsou uvedeny na stránkách ČSA. Současná pravidla zůstávají například u letů do Barcelony, Bruselu, Frankfurtu, Paříže, Varšavy a do Ruska.

Nejsou výjimkou

„Ke změně váhového limitu zapsaných zavazadel ČSA nás vede zejména situace na trhu letecké dopravy v Evropě, kroky konkurence a v neposlední řadě také chování pasažérů. V konečném důsledku by se toto opatření mělo promítnout i do úspory leteckého paliva,“ dodal Šabík.

ČSA nejsou výjimkou. Patnáctikilový limit má na zavazadla zdarma již delší dobu například Travel Service. Někteří z linkových leteckých dopravců, jako třeba polský LOT nebo KLM, nemají v rámci Evropy u levnějších tříd letenek dokonce žádné odbavené zavazadlo zdarma. LOT si za něj účtuje jednosměrně 15 eur, KLM stejnou cenu, ale jen když je placená přes internet. Přímo na letišti lidé zaplatí jednosměrně 30 eur. Naopak třeba Lufthansa nebo Aeroflot mají v základu stále 23 kilo.

„Obecně by se dalo říci, že trend limitů pro zapsaná zavazadla směřuje v nejnižších tarifních třídách spíše k jejich snižování,“ potvrdila pro novinky mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám