Hlavní obsah

ČNB nemusí rychle reagovat na vývoj cen ropy a potravin, tvrdí Singer

Praha

Podle názoru guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera není v současné době nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Vyplývá z úterního blogu na stránkách ČNB. V souvislosti s poklesem cen se v poslední době objevily obavy z deflace a reakce ČNB, které vedly k oslabení koruny.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

Centrální banka by podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, který by mohly způsobit propad domácí poptávky. Singer zároveň v úterý zopakoval prohlášení bankovní rady ČNB z loňského prosince.

"Teprve pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky, obnovení rizik deflačního vývoje české ekonomiky a systematický pokles inflačních očekávání, bylo by třeba zvážit posun hladiny kurzového závazku na slabší úroveň," uvedla bankovní rada v prosinci.

V souvislosti s obavami z deflace na základě údajů o prosincové inflaci začala česká měna v pátek výrazně klesat. Podle analytiků za oslabováním stojí právě spekulace o tom, že by centrální banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. Koruna se v úterý v 17:00 obchodovala za 24,05 Kč/USD a 28,34 Kč/EUR. Proti pondělnímu závěru tak stagnovala k euru a oslabila o šest haléřů vůči dolaru. Po komentáři guvernéra ale koruna posílila až na 28,10 Kč/EUR, uvedl server patria.cz.

Vývoj cen ropy i potravin je lepší zanedbávat

Singer upozornil, že propad vývoje spotřebitelských cen v Evropě včetně ČR k nulovým hodnotám byl způsoben setrvalými deflačními tlaky, které byly vytvářeny slabou poptávkovou situací v eurozóně, propadem cen ropy a slušnou úrodou potravin. Guvernér k tomu zároveň uvedl, že "je rozumné vývoj cen ropy i potravin při měnové politice spíše zanedbávat."

Měnová politika by totiž měla podle guvernéra reagovat až na druhotné dopady poklesu cen ropy nebo potravin.

"U takových faktorů měnové politiky se v úvahu berou pouze jejich druhotné dopady, jež už mohou ovlivnit i poptávku a tím i inflaci ve střednědobém horizontu. Tedy například míru, ve které ovlivní inflační očekávání, či třeba v případě poklesu cen ropy snížit i budoucí růst mezd. Jenže pokles cen ropy je současně pro českou ekonomiku velmi dobrá zpráva, která ke zpomalení růstu mezd vést nemusí (byť vyloučit to nelze), a ani nad slušnou úrodou netřeba brečet," uvedl Singer.

Reklama

Související články

ČNB nevyloučila další oslabení koruny

Bankovní rada České národní banky ve středu opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet...

Koruna prolomila hranici 28 Kč za euro

Česká měna po téměř šesti letech oslabila na úroveň 28 korun za euro, naposledy tuto hranici prolomila v únoru 2009. V pátek kolem 17. hodiny stálo euro 28,19...

Pád koruny nebere konce, dolar už je za 24 Kč

Česká měna pokračuje v prudkém propadu. K dolaru je kurz koruny nejslabší za posledních zhruba devět let a vůči euru je nejníže za šest let. Vyplývá to z údajů...

Výběr článků

Načítám