Hlavní obsah

Cena severomořské ropy už spadla pod 60 dolarů

Ropný trh v úterý dál padá a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé za pět a půl roku pod hranici 60 dolarů za barel. Ropu oslabují nepříznivé údaje z čínského průmyslu a začínají ji podkopávat i klesající měny producentů komodit ze skupiny rozvíjejících se tržních ekonomik.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Cena Brentu se v asijském obchodování propadla proti pondělku o 1,30 dolaru na 59,75 USD za barel a sestoupila na nové minimum od července 2009. Americká lehká ropa WTI, která pod 60 dolarů klesal před týdnem, [celá zpráva] oslabila o více než dolar na 54,85 USD a je na minimu od května 2009.

Oba typy, které slouží jako cenová měřítka pro další druhy ropy, ztrácejí z červnových maxim už téměř 50 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Díky poklesu cen ropy částečně zlevňuje i benzín a nafta pro motoristy

Díky poklesu cen ropy v Česku zlevňuje benzín a nafta, minulý týden ceny u některých čerpacích stanic po pěti letech klesly pod 30 korun. [celá zpráva]

Čína hrozí zpomalením

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v prosinci poprvé za sedm měsíců klesla, uvedla v úterý banka HSBC na základě ankety mezi nákupními manažery čínských firem. Údaje jsou dalším potvrzením toho, že druhá největší ekonomika světa, která byla dříve tahounem poptávky, ztrácí dynamiku v době, kdy jsou slabé i další světové regiony.

Cenu ropy začaly podle analytiků podkopávat i oslabující měny a ekonomiky rozvíjejících se zemí, zejména producentů komodit. Markantním příkladem je Rusko, kde centrální banka po rekordním propadu zachraňuje intervencemi rubl. [celá zpráva] V posledních dnech ale zasahovala proti poklesu měny i Indie a indonéská rupie spadla na minimum za 16 let.

"Prudký pokles téměř všech cen komodit a oslabování měn jejich producentů podkopává poptávku po ropě v mladých tržních ekonomikách Latinské Ameriky a Středního východu. Z historického hlediska tyto oblasti k poptávce po ropě příliš nepřispívaly, dnes ale ano," uvedla podle agentury Reuters banka Goldman Sachs.

Šéf Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí v neděli uvedl, že kartel neplánuje změnit své listopadové rozhodnutí nechat těžbu beze změny, které zrychlilo propad cen ropy. [celá zpráva]

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pátek snížila odhad růstu světové poptávky po ropě na příští rok kvůli nižší spotřebě v Rusku a dalších zemích a označila za pravděpodobný další pokles cen.

Reklama

Související témata:

Související články

USA se ropné války s OPEC nebojí

Americké firmy dokáží těžit ropu z břidlic se ziskem, i když její cena klesne na 42 dolarů za barel, uvádí studie. Nízké ceny ropy naopak ohrožují slabší členy...

Výběr článků

Načítám