Hlavní obsah

Zeman dostal v Kazachstánu bednu koniny, do Česka s ní ale nesmí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dostal při návštěvě Kazachstánu bednu koňského masa. Pravidla EU ale dovoz masa ze třetích zemí zakazují. Podle celníků by ho měli hned na letišti vyhodit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) na schůzce s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem.

Článek

Zeman se o darovaném mase svěřil během své návštěvy Kazachstánu a Tádžikistánu novinářům. Koninu hodlá věnovat šéfovi svého zahraničního odboru Hynku Kmoníčkovi, neboť sám prý koňské maso nejí. [celá zpráva]

Dovoz masa ze třetích zemí ale nedovolují předpisy EU.

„Podle nařízení Komise si ze třetích zemí vyjma Grónska, Faerských ostrovů a Islandu do EU, tedy i do ČR, smí cestující pro vlastní spotřebu dovézt na osobu například dvě kila medu nebo 20 kilo produktů rybolovu. Maso, mléko a produkty z masa a mléka si dovézt nemůže žádné,“ řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Duben upozornil také na to, že Kazachstán nemá navíc ani schválené závody pro vývoz masa do EU a čerstvé maso z této země se tak do Unie nemůže dovážet vůbec.

Celníci: Jde to rovnou do koše

„Pokud cestující vezou syrové maso, normálně ani veterinární správu nevoláme a jde to rovnou do koše,“ řekla Novinkám Šárka Miškovská z celního úřadu v Praze-Ruzyni.

Výjimkou podle ní může být například, když jde o obchodní vzorek, na což jsou ale přesná pravidla, a zřejmě nejde o tento případ.

Podle mluvčího Generálního ředitelství cel ČR Jiřího Bartáka nemají politici a úředníci žádné výjimky oproti běžným občanům a celníci kontrolují i vládní a vojenské speciály.

„Ve věci koniny bude postupováno v duchu zákona,” uvedl na dotaz Novinek o osudu daru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám