Hlavní obsah

Druhé největší ruské bance klesl kvůli sankcím zisk o 98 procent, žádá o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská banka VTB požádala stát o finanční podporu ve výši čtvrt biliónu rublů (118,4 miliardy korun). Informovalo o tom ve čtvrtek ruské ministerstvo financí. Vláda o pomoci bance, jejíž hospodaření výrazně zasáhly západní sankce, hodlá jednat v průběhu dne.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Bankovní úřednice v Moskvě počítá rublové bankovky.

Článek

Čistý zisk druhé největší ruské banky VTB Bank ve třetím čtvrtletí klesl meziročně o 98 procent na 0,4 miliardy rublů (189 miliónů korun) a výrazně zaostal za odhady. VTB Bank se letos v létě stala terčem západních sankcí kvůli roli Ruska v ukrajinské krizi.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že VTB bude ve třetím čtvrtletí hospodařit se ziskem tři miliardy rublů.

Ruská média už dříve spekulovala o tom, že VTB požaduje od státu finanční podporu na posílení kapitálu. List Vedomosti se v této souvislosti již v říjnu zmiňoval o částce 200 miliard rublů.

Ruský ministr financí Anton Siluanov ve čtvrtek oznámil, že VTB požádala vládu o finanční pomoc ve výši 250 miliard rublů. Vláda o ní prý hodlá jednat ještě ve čtvrtek.

VTB má kvůli restrikcím podobně jako jiné ruské banky omezený přístup k zahraničnímu kapitálu. V září získala kapitál v objemu 214 miliard rublů, když ruské ministerstvo financí nakoupilo prioritní akcie VTB, tedy cenné papíry, s nimiž jsou spojena přednostní práva týkající se dividend.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat přestane prodávat auta v Rusku

Španělská automobilka Seat začátkem příštího roku ukončí prodej na ruském trhu. Důvodem jsou zhoršující se hospodářské podmínky v Rusku. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám