Hlavní obsah

Sběrny mají od ledna začít platit za kovy bezhotovostně

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) je před podpisem vyhláška, která sběrnám surovin od nového roku nařídí platit za výkup kovů jen bezhotovostně a po předložení dokladu. Jaké metody bezhotovostního styku budou moci využít, sběrny stále nevědí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je, aby vyhláška vstoupila v platnost 1. ledna 2015 s tím že aktuálně je již odsouhlasena Radou vlády a ještě právě řešíme definici bezhotovostního styku,“ řekla Novinkám mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Cílem opatření je zabránit rozkrádání majetku, když se ztrácely třeba víka od kanálů, značky nebo dokonce svodidla - a to přesto, že sběrny měly pokyny tyto předměty nevykupovat. Tuto praxi kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Senátoři dokonce navrhovali úplně zakázat sběrnám výkup kovů od fyzických osob. Tak radikální opatření ale není podle ministra životního prostředí Richarda Brabce v okolních zemích běžné, vyhláška má být jakýmsi kompromisem.

Vyhláška se bude zabývat výhradně výkupem kovů, ne papíru a dalších surovin.

U malých částek se to nevyplatí

„Připravujeme se na to, ale neznáme tu přesnou formu,“ řekl Novinkám Petr Šulc, ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin. Podle něj viděli zástupci sběren jen návrh, který šel k připomínkám, z něho ale nebylo úplně jasné, které metody bezhotovostního placení budou moci používat. Vedle převodu na účet to podle Šulce mohou být složenky, cenné poukázky nebo nabíjecí platební karty.

Problém či nejistotu může způsobit i to, že běžný bankovní převod trvá i dva dny. Za platbu budou muset sběrny platit bankám poplatky. Ty se obvykle pohybují do pěti korun, sběrny je ale nehodlají dotovat, ale strhávat je z vyplácené částky.

Foto: Karek Otcovský, Právo

Sběrna v Nehasicích na Lounsku

„Pokud půjde o nějaké drobné částky, tak tam poplatek za převod téměř převýší ten zisk, takže lidé budou muset nosit větší množství odpadu na jednu úložku, aby se jim to vyplatilo“ dodal Šulc.

Podle něj nosí běžní lidé do sběren z devadesáti procent železo, kde se ceny pohybují v korunách za kilogram, u barevných kovů se jedná o desítky korun až přes sto korun za kilo.

„Je už na sběrnách, jaký systém převodu zvolí. Z našeho pohledu by to opatření mělo fungovat tak, aby to bylo převodem na účet, protože zde je jistota dohledatelnosti toho kupce a potvrzení jeho identity,“ dodala Roubíčková s tím, že prodávající bude zároveň muset předložit doklad totožnosti.

Při neplnění opaření pokuta za porušení zákona, o které rozhoduje Česká inspekce životního prostředí. Premiérem Sobotka řekl, že pokud budou sběrny opatření obcházet, je na místě takové provozovně zastavit nebo omezit činnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Sběrny při výkupu šidily, zjistila inspekce

Čtyřicet procent sběren, které v letošním druhém čtvrtletí kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušilo právní předpisy. Čtvrtina z nich při výkupu...

Výběr článků

Načítám