Hlavní obsah

Výrobce musí Aholdu zaplatit půl miliónu za doslazovaný med

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud rozhodl, že plzeňská firma JSG med musí zaplatit společnosti Ahold 500 tisíc korun za to, že v roce 2007 dodala do obchodů Albert med, do kterého přidávala nepovolené cukry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o pokutu, kterou Aholdu uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), a ten ji podle smlouvy naúčtoval dodavateli. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu.

SZPI dělá každoročně kontrolu medu v maloobchodní síti a nejvíce závadných vzorků pochází právě od JSG med. Nejčastějším prohřeškem je přidávání cukrů, přičemž do medu zákon zakazuje přidávat jakékoli látky. Firma se několikrát soudila či soudí se SZPI, aby se stala účastníkem správního řízení s prodejci medu. Soudy však zatím vždy její žalobu zamítly.

Nevyhověla v kontrole ani letos

Nyní Nejvyšší soud potvrdil předchozí rozsudky, které hodnotily smlouvu mezi Aholdem a JSG med jako standardní a konkrétní a potvrdily, že Ahold postupoval při „přeúčtování" pokuty výrobci správně.

Při letošní kontrole SZPI v maloobchodní síti nevyhověl ani jeden ze 12 vzorků tohoto výrobce, loni nevyhovělo devět jeho vzorků. Přitom jde o jednu z pěti největších firem v Česku, která obchoduje s medem.

S inspekcí vede stále několik soudních sporů a tvrdí, že používá laboratorní metody, které nejsou schválené. Stěžovala si i na ministerstvu zemědělství, zároveň na postup SZPI podala ústavní stížnost. Inspekce veškerá nařčení odmítá jako neodůvodněná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám