Hlavní obsah

Matka České spořitelny má ztrátu přes 40 miliard, odhadují analytici

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, vykázala podle odhadu analytiků ve třetím čtvrtletí ztrátu 582 miliónů eur (zhruba 16,2 miliardy korun). Za tři čtvrtletí od začátku roku čekají analytici ztrátu přes 40 miliard korun.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze. Výsledky skupina zveřejní ve čtvrtek. Loni ve třetím kvartálu měla skupina čistý zisk 128 miliónů eur (3,6 miliardy korun).

"Samotná čísla Erste za třetí čtvrtletí by měla být slabá kvůli navýšení nákladů rizika a legislativním změnám v Maďarsku. Předpokládáme čistou ztrátu 611 miliónů eur (17 miliard korun). To by znamenalo ztrátu 1,54 miliardy eur (téměř 43 miliard korun) za tři čtvrtletí. Očekáváme, že provozní výnosy meziročně klesnou o téměř pět procent," řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Erste podle odhadů Patria Finance vykáže ztrátu za třetí čtvrtletí 576 miliónů eur především kvůli zaúčtování již dříve oznámených rizikových nákladů v Maďarsku a Rumunsku. [celá zpráva]

Prošla zátěžovými testy

"Na základě výsledku zátěžových testů, které celkově vyzněly pro Erste Bank příznivě, [celá zpráva] se domníváme, že banka by již neměla vytvořit dodatečné rezervy nad rámec v červnu oznámených opatření," uvedl analytik firmy Tomáš Tomčány. Pozornost investorů se tak bude podle něj spíše soustředit na provozní výsledky a kapitálovou pozici banky.

Erste prošla testem kvality aktiv (AQR) a zátěžovým testem Evropské centrální banky s dostatečnou úrovní kapitálu. Přestože se na trhu před zveřejněním testů objevily spekulace o tom, že by Erste nemusela projít, nakonec dosáhla slušných výsledků.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

Reklama

Související články

Francouzi si mohou tweetovat peníze

Uživatelé Twitteru ve Francii mohou od úterý posílat peníze pomocí vzkazů na této sociální síti. Twitter tak předběhl s možností platby mezi uživateli...

Citibank prodá v Česku své drobné klienty

Banka Citibank se chce do budoucna na jedenácti vybraných trzích včetně České republiky soustředit pouze na poskytování služeb firmám. Banka to oznámila...

Sberbank napadla sankce u Soudního dvora EU

Největší ruská banka Sberbank napadla u Soudního dvora Evropské unie západní sankce uvalené na ni v souvislosti s ukrajinskou krizí. Sberbank to oznámila...

Výběr článků

Načítám