Hlavní obsah

Babišovu Agrofertu se daří, zisk letos zvýšil o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Agrofert patřící místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) vykázala za první tři čtvrtletí hrubý zisk 7,7 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než za stejné období loni. Tržby koncernu vzrostly meziročně o tři procenta na 180 miliard korun. Uvedl to ve středu web časopisu Forbes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO, ministr financí a majitel koncernu Agrofert Andrej Babiš

Článek

Šéf hnutí ANO a ministr financí Babiš začátkem roku odešel z vedení koncernu, který podniká v zemědělství, potravinářství, chemii, lesnictví či médiích.

Podle předsedy představenstva Agrofertu Zbyňka Průši se dařilo především chemické části skupiny, zejména výrobě hnojiv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mimořádně dobrý rok

"Stoupá poptávka a my prodáváme s vyšší marží," uvedl Průša. Ceny vstupů, například plynu, se podle něj vyvíjejí pro firmu příznivě, loni byl vývoj opačný. Loňský rok byl proto v chemii, dlouhodobě nejvýdělečnější částí Agrofertu, neobvykle slabý.

Pokud by dosavadní trend letošního roku vydržel, mohl by letošní rok být pro Babišovu skupinu jedním z nejlepších v historii.

Podle Průši skupina letos již na investicích utratila sedm miliard korun. Například modernizace energetických zdrojů v chemičkách Lovochemie, Synthesia a Deza přišla firmu celkem na tři miliardy korun.

Dalších 300 miliónů eur (8,3 mld Kč) hodlá skupina investovat ve slovenské chemičce Duslo Šaľa do nové výrobny čpavku. O investici, která by podle Forbesu byla historicky největší investiční akcí Agrofertu, se má rozhodnout do konce roku. Záleží na tom, zda Slovensko a Evropská komise odsouhlasí investiční pobídky pro projekt.

Babiš investuje i do klinik na umělé oplodnění

Kromě investic do chemie chce podle webu Babiš použít 200 miliónů eur (5,5 miliardy korun) z výdělků Agrofertu do investičního fondu Hartenberg. Ten loni Babiš založil spolu s bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem a nakupuje přes něj především různá zdravotnická zařízení v ČR a na Slovensku, například kliniky na umělé oplodnění. [celá zpráva]

V zářijovém žebříčku nejbohatších Čechů časopisu Forbes se Andrej Babiš umístil na druhém místě za vlastníkem skupiny PPF Petrem Kellnerem. Babišův majetek odhadli na 55 miliard korun, oproti letošnímu březnu si polepšil o sedm miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám