Hlavní obsah

Zlínský výrobce biovaků kvůli ebole nestíhá

Zlínský výrobce biovaků pro transport lidí nakažených nebezpečnou nemocí nestíhá kvůli epidemii eboly v západní Africe pokrýt poptávku. Měsíčně zvládne vyrobit 50 biovaků, zájem je ale mnohem vyšší, a to z celého světa.

Foto: Ego Zlín

Biovak určený pro transport osoby s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu

Článek

Firma EGO Zlín proto prodlužuje pracovní dobu a hledá nové zaměstnance, řekl v úterý ředitel firmy Pavel Kostka.

"Navyšujeme pracovní dobu. Přijmout nové lidi není snadné, potřebujeme kvalifikované zaměstnance," uvedl Kostka. Ve firmě pracuje 25 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aktuálně firma dodává například do Ruska a Běloruska. Nedávno šly biovaky například do Saúdské Arábie kvůli pouti do Mekky.

Státy si různé ochranné pomůcky a zařízení pořizují podle Kostky zejména kvůli prevenci. "Jak se ebola objevuje i v Evropě, vyvolává to velké pozdvižení," podotkl ředitel, který řeší také dodávku do Afriky pro mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic.

Ochrana i proti chemikáliím

Firma dodává také letošní novinku, inovované biovaky, které chrání nejen proti biologickým virům a bakteriím, ale i proti chemikáliím v kapalné i plynné podobě, podotkl ředitel. Cena biovaku je zhruba 100 tisíc korun.

EGO Zlín vyrábí komplexní systém biologické ochrany, logistické a dekontaminační systémy a prostředky pro urgentní medicínu či dlouhodobou péči. Vznikla v roce 1992. Asi 85 procent produkce jde na export. Loni firma utržila téměř 24 miliónů korun, o rok dříve to bylo asi 22 miliónů korun.

Počet zemřelých pacientů s ebolou v západní Africe přesáhl 4550 a nakaženo je přes 9200 lidí. Míra úmrtnosti je nyní 70 procent. Případy eboly se už objevily ve Spojených státech i Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Turisté mají smůlu, riziko eboly nelze pojistit

Pojišťovny nehradí léčebné výlohy turistům, kteří se v rovníkové Africe nakazí virem eboly. Světová zdravotnická organizace (WHO) tam vyhlásila stav epidemie,...

WHO: Nigérie se zbavila eboly

Epidemie eboly v Nigérii skončila, uvedla v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V nejlidnatější africké zemi se od konce července krvácivou horečkou...

Výběr článků

Načítám